OSCE cere evacuarea munitiilor ruse din Transnistria

, , ,
 

OSCE cere evacuarea muniţiilor militare ruse din regiunea transnistreană, care prezintă un pericol sporit pentru populaţie, a declarat noul şef al organizaţiei în Republica Moldova, Jennifer Brush, în timpul unei întâlniri cu ministrul Vitalie Marinuţa.
Jennifer Brush a accentuat că reintegrarea Republicii Moldova rămâne prioritară pe agenda OSCE, iar instituţia pe care o conduce va continua discuţiile pentru evacuarea muniţiei militare ruse din regiunea de est a ţării. „Pe durata mandatului meu voi contribui la toate eforturile constructive pentru a aduce democraţia, prosperitatea şi stabilitatea în regiune. Scopul nostru este să înregistrăm progrese, astfel încât oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului să aibă condiţii mai bune pentru ei şi familiile lor”, a menţionat Brush.
La rândul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, consideră că ar fi oportun ca forţele militare tripartite în regiunea transnistreană să fie înlocuite cu o misiune civilă. Vitalie Marinuţa a mai subliniat necesitatea retragerii armamentului şi muniţiilor din depozitul de la Cobasna de către Federaţia Rusă, în conformitate cu deciziile asumate la nivel internaţional. Ministrul a subliniat că, în perioada anilor 2001-2011, R. Moldova a găzduit aproximativ 60 de inspecţii de verificare a armamentului pe teritoriul naţional, mai puţin în regiunea transnistreană a ţării. „Echipele de inspectare şi verificare aflate în R. Moldova în concordanţă cu tratatele internaţionale, nu au acces în regiunea transnistreană. Reieşind din faptul că problema transnistreană rămâne nerezolvată, R. Moldova nu este în stare de a îndeplini în volum deplin angajamentele asumate în domeniul controlului armamentului”, a declarat ministrul Apărării.
Ambasadoarea Brush a preluat conducerea Misiunii OSCE în Moldova de la Ambasadorul Philip Remler, care a părăsit misiunea în luna ianuarie. Înainte de numirea sa în calitate de şef a Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush a activat timp de 25 de ani în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *