OSCE adopta o rezolutie prin care cere expres retragerea „pacificatorilor” rusi de pe teritoriul Republicii Moldova

, , , , ,
 

Comitetului General pentru Afaceri Politice si Securitate al Adunarii Parlamentare a OSCE a adoptat, duminica, o rezolutie cu privire la rezolvarea conflictului transnistrean, potrivit site-ului acestei institutii internationale. Presedintele Grupului AP OSCE pentru Moldova, autoarea Rezolutiei AP OSCE cu privire la Moldova, Walburga Habsburg Douglas, a mentionat importanta reluarii cu succes a negocierilor privind problema transnistreana in formatul 5 + 2 si a pledat pentru o implicare mai activa a parlamentarilor in reglementarea conflictelor inghetate in spatiul OSCE. Walburga Habsburg Douglas a remarcat imperativul consolidarii interactiunii intre AP OSCE si APCE in vederea solutionarii diferendului transnistrean si a opinat ca rezolutia in cauza poate reprezenta un start important pentru lansarea cooperarii AP OSCE – APCE in aceasta privinta.

Implicare transnistreana

De asemenea, Walburga Habsburg Douglas a salutat constituirea Comisiilor Parlamentare Comune in cadrul Parlamentului Republicii Moldova, prevazuta sa implice reprezentanti ai puterii legislative din regiunea transnistreana, si a exprimat speranta ca toate fortele politice din Parlamentul Republicii Moldova vor fi implicate in aceste Comisii. Ea a mai propus organizarea unui seminar la Stockholm, la sfarsitul anului curent, la care ar putea participa reprezentantii Parlamentului de la Chisinau si reprezentantii asa-zisului Soviet Suprem al regiunii transnistrene a Moldovei. Cu referire la Republica Moldova, Rezolutia AP OSCE considera faptul ca identificarea statutului legal special pentru regiunea transnistreana in cadrul Republicii Moldova, in timp ce consolideaza si asigura suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in cadrul frontierelor recunoscute international, constituie obiectivul principal al procesului de solutionare a conflictului transnistrean. In acelasi context, documentul propune sa fie facilitat dialogul parlamentar dintre membrii Parlamentului Republicii Moldova si reprezentantii sovietului suprem al regiunii transnistrene sub auspiciile Echipei Parlamentare a AP a OSCE privind R. Moldova, cu sprijinul Misiunii OSCE in Republica Moldova. Rezolutia AP OSCE face apel la Federatia Rusa sa reia si sa finalizeze procesul de retragere a trupelor si munitiilor sale de pe teritoriul Republicii Moldova in conformitate cu principiile relevante ale legii si angajamentele internationale asumate in cadrul OSCE.

Trupe de mentinere a pacii sub mandat international

De asemenea, in rezolutie se contine o invitatie catre toti participantii la solutionarea conflictului transnistrean sa desfasoare consultari in vederea transformarii mecanismului actual de mentinere a pacii intr-o misiune civila multinationala sub un mandat (OSCE) international. Toate delegatiile nationale au sustinut rezolutia AP OSCE cu privire la Moldova, si doar doua delegatii – Federatia Rusa si Cipru – s-au abtinut in timpul votarii. Luni, rezolutia AP OSCE cu privire la Moldova urmeaza a fi formal votata si de plenul AP OSCE. O delegatie a Parlamentului Republicii Moldova participa, in perioada 5-9 iulie, la Monaco, la reuniunea de vara a Adunarii Parlamentare a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Din componenta delegatiei fac parte deputatii Simion Furdui, Stella Jantuan, Vasile sova si seful Sectiei Relatii Interparlamentare (Directia Relatii Parlamentare Externe), Eugen Burdelinii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *