Osama a fost capturat viu si apoi impuscat

, ,
 

osamaFiica lui Osama bin Laden sustine ca tatal ei a fost capturat viu si impuscat mortal de fortele speciale americane in primele minute ale operatiunii de la complexul din Abbottabad, au declarat oficiali din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze, citati de presa de limba araba. Fiica in varsta de 12 ani a lui bin Laden, care s-a aflat printre cei sase copii salvati din complex, le-ar fi spus anchetatorilor pakistanezi ca fortele americane l-au capturat pe tatal ei viu dar l-au impuscat mortal in fata membrilor familiei. In afara de recuperarea a patru cadavre ciuruite de gloante din complex, agentiile de securitate pakistaneze au arestat doua femei si sase copii, cu varste cuprinse intre doi si 12 ani, dupa ce fortele americane au plecat cu elicopterul spre Afganistan. Unele informatii sugereaza ca 16 persoane, inclusiv femei si copii, au fost arestate in casa, majoritatea de origine araba, transmite Mediafax. O sursa din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze a declarat pentru Al Arabiya ca membrii familiei lui bin Laden au fost transportati la Rawalpindi, in apropiere de Islamabad. Surse citate de televiziunea araba speculeaza ca fortele americane nu au putut aresta membrii familiei deoarece nu exista suficient loc in elicopter, dupa ce au pierdut un elicopter in timpul operatiunii. Fortele speciale americane au luat doar doua cadavre in elicopterul militar. Unul ar fi fost al lui bin Laden, iar celalalt al fiului lui. Cand fortele de securitate pakistaneze si militarii au ajuns la locul actiunii, comandourile americane se aflau deasupra zonei tribale pakistaneze, in drum spre Afganistan. Potrivit postului de televiziune una dintre cele doua femei retinute de fortele pakistaneze este una dintre cele cateva sotii ale lui bin Laden.

Locuia la Abbottabad de 5-6 ani

Osama bin Laden a trait in ultimii 5-6 ani in complexul construit in apropiere de capitala pakistaneza unde liderul Al-Qaida a fost ucis de fortele americane, a declarat marti consilierul presedintelui american Barack Obama pe probleme de lupta impotriva terorismului, John Brennan, informeaza presa internationala. Osama bin Laden, care a trait in Afganistan inainte de invazia condusa de SUA din 2001 care a dus la inlaturarea regimului taliban, a locuit intr-un complex rezidential in orasul Abbottabad din Pakistan inainte de operatiunea fortelor speciale americane in care a fost ucis, transmite Agerpres. “Potrivit ultimelor informatii, Osama a locuit in acest complex in ultimii 5-6 ani si nu a avut niciun contact cu alte persoane din afara cladirii. Insa se pare ca a fost foarte activ din interiorul complexului”, a afirmat John Brennan. “Stim insa ca a realizat inregistrari video si audio. Stim ca s-a aflat in contact cu membri importanti ai retelei Al-Qaida”, a adaugat oficialul american. “Ceea ce incercam sa facem acum este sa intelegem in ce activitati a fost implicat in cursul ultimilor ani, sa exploatam orice informatie pe care o putem obtine din interiorul complexului si sa ne continuam eforturile de a distruge Al-Qaida”, a mai spus oficialul american. Faptul ca liderul Al-Qaida a trait in aceasta locatie o perioada atat de lunga de timp i-a determinat pe unii legislatori americani sa ceara o revizuire a miliardelor de dolari sub forma de ajutor pe care SUA le furnizeaza Pakistanului in lupta acestuia impotriva insurgentilor talibani.

Osama bin Laden era neinarmat

Osama bin Laden nu era inarmat in momentul in care a fost ucis de comandourile americane, a afirmat marti purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, prezentand o noua versiune a mortii liderului Al-Qaida si afirmand ca fotografia cadavrului acestuia este “atroce”. In timpul acestui atac, “exista ingrijorarea ca bin Laden se va opune operatiunii de capturare si, de fapt, a rezistat (…) Ben Laden a fost impuscat. Nu era inarmat”, a declarat Carney intr-o intalnire cu presa. Osama bin Laden ar fi incercat insa sa ajunga la o arma, inainte de a fi ucis de o echipa de comando americana la vila sa din Pakistan, a declarat un oficial american. Alte detalii despre vila in care locuia bin Laden sugereaza ca acesta se simtea intr-o relativa siguranta acolo, deoarece, potrivit unui oficial american, nu existau garzi in zona. Aceeasi sursa sustine ca bin Laden avea o “colectie” de materiale electronice, mai multe decat s-ar fi asteptat cineva de la un lider terorist ingrijorat ca ar putea fi capturat. De la anuntul operatiunii conduse in noaptea de duminica spre luni in resedinta sa din Abbottabad, la circa 50 de kilometri nord de capitala pakistaneza, detaliile privind circumstantele mortii lui Osama bin Laden au fluctuat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *