Ortodoxia din Muntenegru vrea autocefalie după modelul Ucrainei

de | nov. 8, 2018 | Balcani, Știri, Ucraina | 0 comentarii

Auto-intitulatul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe necanonice a Muntenegrului Mihailo așteaptă ca statul muntenegrean să negocieze cu Patriarhia Ecumenică pentru rezolvarea litigiului cu Biserica Ortodoxă Sârbă, după modelul din Ucraina relatează mass-media de la Belgrad, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Ortodoxia renaște datorită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului și în cele din urmă se […]
Cultele din România, chemate să sprijine campania de vaccinare
Bisericile Patriarhiei Sarbe din Muntenegru, scena unor confruntari violente pentru dreptul de proprietate

Bisericile Patriarhiei Sarbe din Muntenegru, scena unor confruntari violente pentru dreptul de proprietate

Auto-intitulatul Mitropolit al Bisericii Ortodoxe necanonice a Muntenegrului Mihailo așteaptă ca statul muntenegrean să negocieze cu Patriarhia Ecumenică pentru rezolvarea litigiului cu Biserica Ortodoxă Sârbă, după modelul din Ucraina relatează mass-media de la Belgrad, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Ortodoxia renaște datorită Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului și în cele din urmă se vor rezolva toate problemele lumii ortodoxe, inclusiv problema Bisericii Ortodoxe Muntenegrene” a menționat Mihailo, adăugând că fără Biserica Ortodoxă Muntenegreană nu există statul muntenegrean. El a adăugat că în 1920 Biserica Ortodoxă a Muntenegrului a fost încorporată forțat în Biserica Ortodoxă Sârbă și și-a pierdut autocefalia.

Dreptul la autocefalie

„Patriarhul Constantinopolului a spus că fiecare popor ortodox are dreptul la biserică autocefală, dar cu acordul conducerii de stat. Acum trebuie să acționeze statul. Nu există nicio bază canonică și nimic altceva care ar putea pune sub semnul întrebării autocefalia Bisericii Ortodoxe Muntenegrene, care a fost desființată cu forța armelor” – a spus Mihailo.
Născut Miraš Dedeić, în 1938, auto-proclamatul mitropolit Mihailo este un personaj controversat, acuzat anterior de colaborare cu structurile de securitate iugoslave în timpul cât a stat în Italia. Acesta a mai fost acuzat de adulter de fostele sale soții, fiind condamnat și la închisoare pentru violență împotriva acestora.
Mihailo a încercat în mod repetat să preia proprietăți ale Bisericii Ortodoxe Sârbe, poliția fiind nevoită să intervină în mod repetat pentru a opri violențele între cele două părți.

Exemplu ucrainean

Reamintim că Patriarhia Constantinopolului a recunoscut la începutul lunii octombrie 2018 o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul. Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că “îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.
Sfântul Sinod a decis, de asemenea, să-l “restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, după ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat împotriva excomunicării sale de către Biserica Ortodoxă Rusă.
După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

Răspuns rusesc

Patriarhia Rusiei a rupt relațiile cu Patriarhia Ecumenică din Constantinopol după ce aceasta a deschis calea pentru autocefalia (independența) Bisericii Ortodoxe din Uncraina, anunță un comunicat al instituției de cult din Moscova. Într-un comunicat cu accente extrem de dure și nediplomatice, Patriarhia Rusiei anunță că decizia, luată la Sinodul din 15 octombrie, are la bază ”jocurile politice” și ”ipocrizia” Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolelui.
Ruperea Bisericii Ortodoxe Ruse de Patriarhia Ecumenică este mișcarea cu cele mai profunde implicații politice în rândul popoarelor ortodoxe după Marea Schismă din 1054. Biserica Ortodoxă Rusă numără aproape jumătate dintre creștin-ortodocșii din întreaga lume. Moscova a controlat biserica ortodoxă din Ucraina timp de 332 de ani, începând din 1686. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *