Organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, miza strategica pentru Turcia si Azerbaidjan

, , , ,
 

Azerbaidjan, posibila gazda a Jocurilor Olimpice

Republica Azerbaidjan, posibila gazda a Jocurilor Olimpice din 2020

Oraşele Istanbul, Tokyo, Baku, Doha şi Madrid şi-au depus candidaturile pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2020, relateaza mass-media internationala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dosarele vor fi studiate de Comitetul International Olimpic (CIO), iar numele oraşului norocos va fi anunţat în septembrie 2013, la Buenos Aires. Anterior, autoritatile italiene au retras candidatura orasului Roma, sub pretextul crizei financiare mondiale.
Astfel, premierul italian, Mario Monti, a anuntat ca guvernul nu va sprijini planul autoritatilor din Roma de a concura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vara din 2020, intrucat statul nu poate asigura suportul financiar intr-o perioada de criza. „Am ajuns la concluzia unanima ca in actuala situatie guvernul italian nu se simte capabil sa-si ia angajamentul de a asigura garantii”, a declarat acesta, dupa o sedinta a guvernului italian. „Situatia financiara dificila a Italiei nu permite guvernului sa ofere garantiile cerute de Comitetul Olimpic International” a mai declarat Monti, costul organizarii Jocurilor Olimpice la Roma fiind estimat la 12,5 miliarde de euro.
Decizia vine cu numai o zi inainte de termenul limita al Comitetului Olimpic pentru depunerea ofertelor de organizare a evenimentului din 2020.Astfel in cursa au ramas Madrid, Tokio, Istanbul, Doha si Baku.
Reamintim ca premierul italian Monti conduce un guvern tehnocrat, responsabil cu implementarea de reforme, dupa ce indatorarea ridicata a tarii a cauzat ingrijorarea investitorilor, iar costurile de imprumut ale tarii au atins niveluri considerate nesustenabile.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *