Opozitia ucraineana vrea sa o elibereze virtual pe Iulia Timosenko

, , ,
 
Iulia Timosenko, speranta opozitiei ucrainene

Fostul premier Iulia Timosenko, speranta opozitiei ucrainene

Adepții fostului premier Iulia Timoșenko, membri ai fracțiunii parlamentare „Batkivșcina”, au înregistrat un proiect de lege în Rada Supremă  care prevede accesul deținuților calculatoare conectate la rețeaua Internet, relateaza mass-media de la Kiev, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Deputatii au argumentat inițiativa prin faptul că statul îi lipsește pe cei aflați în detenție de legătura cu lumea din afară, iar acest lucru poate fi recuperat cu ajutorul tehnologiilor informaționale moderne.

Razboi politic

Autorii proiectului menționează în nota informativă că accesul condamnaților la Internet și email îi motivează să se „reeduce”. Cu toate acestea, aceste cheltuieli vor fi achitate din buzunarul deținutului. Inițiatorii au mai invocat exemplul unor țări din lume în care deținuții se pot conecta la Internet, cum ar fi Marea Britanie, Australia, SUA și Canada. Potrivit lor, în Norvegia, condamnații au calculatoare în celule. Recent și Azerbaidjanul a luat o decizie în acest sens.
Deputații puterii au declarat că vor respinge inițiativa legislativă, motivând că nu statul îi privează pe deținuți de libertate și legătura cu lumea exterioară, ci ei însuși, atunci când comit infracțiuni. Acestia mai considera că parlamentarii din opoziție fac aceste eforturi pentru a-i oferi acces la Internet liderului lor, Iulia Timoșenko, condamnată la 7 ani de închisoare, si considerata unul din principalii contracandidati la alegerile prezidentiale din 2015 ai actualului lider de la Kiev, Viktor Yanukovici.

„Adevărul de după gratii”

În aproape cei doi ani de detenție, Timoșenko a reușit să transmită de după gratii mai multe mesaje, pe care le transmitea prin intermediul fiicei sale și a avocatului. Aceste mesaje au fost postate pe site-ul formațiunii politice „Batkivșcina”, principala forta de opozitie in Rada Suprema de la Kiev, precum si de mass-media afiliata.
Câteva file din jurnalul de detenție al fostului premier, intitulat „Adevărul de după gartii” au fost publicate si pe site-ul ziarului de opoziție, „Ukrainsika Pravda”.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *