Opozitia siriana, pregatita de riposta militara

, , , ,
 

Armata siriana, arma regimului al-Assad impotriva demonstrantilor

Armata siriana, principala arma a regimului al-Assad impotriva demonstrantilor

Seful Consiliului Revolutionar al Comitetelor de Coordonare Siriene, Mohammad Rahhl, a declarat ca acest organism al opozitiei a luat decizia de a-i inarma pe protestatarii sirieni pentru a face fata represiunii din partea regimului, relateaza mass-media turca, preluata de agentia de presa KARADENIZ-PRESS. Incepand de la mijlocul lunii martie 2011, sirienii protesteaza pentru a cere democratie, reforme politice si economice si plecarea de la putere a presedintelui Bashar al-Assad. Guvernul de la Damasc incearca sa inabuse aceste demonstratii si a intreprins operatiuni armate asupra unor orase, spunand ca lupta impotriva unor teroristi infiltrati, care sunt interesati de destabilizarea tarii. Peste 2.200 de oameni au murit in ciocnirile dintre protestatari si fortele de securitate, ceea ce a atras condamnarea internationala a regimului sirian, aflat de cinci decenii la putere.
“Am luat decizia de a inarma foarte curand revolutia, care a luat o turnura violenta, pentru ca noi suntem supusi astazi unei conspiratii globale, careia ii putem face fata numai printr-o revolta inarmata”,  a declarat Mohammad Rahhl cotidianului Al-Sharq al-Awsat, care apare la Londra. “Circumstantele nu ne mai permit sa avem de-a face pasnic cu crimele regimului”, a adaugat reprezentantul opozitiei. “Vom folosi orice fel de arme si pietre…Vom raspunde chemarii poporului de a inarma revolutia”, a mai spus Rahhl.

Regimuri arabe „lase”

“Infruntarea cu acest monstru (regimul sirian – n.r.) cere acum arme, in special dupa ce a devenit clar pentru toti ca lumea sprijina revolutia siriana doar cu vorbe”, a adaugat opozantul sirian. El a criticat unele regimuri arabe si a spus despre ele ca sunt “lase”, atragand riposta diplomatica a diplomatiilor arabe.
Totodata, sefii diplomatiei din tarile membre ale Ligii Arabe au decis, intr-o reuniune care a avut loc sambata, sa-l trimita in Siria pe secretarul general al organizatiei, Nabil al-Arabi, pentru a discuta cu presedintele Bashar al-Assad modalitati de rezolvare a crizei. Liga Araba a cerut Damascului sa respecte dreptul poporului sirian de a trai in siguranta si de a-i fi respectate aspiratiile legitime la reforme politice si sociale.

Armele chimice, motiv de ingrijorare

Statele Unite si Israelul urmaresc indeaproape situatia din Siria in privinta arsenalului de arme chimice pe care Damascul este suspectat ca l-ar detine, exprimand preocupare ca acestea ar putea ajunge la grupuri teroriste, relateaza mass-media internationala. Conform unor surse oficiale israeliene si americane, serviciile de spionaj din SUA apreciaza ca Siria detine gaz mustar, gaz sarin si sisteme de racheta.
“Suntem foarte preocupati in legatura cu detinerea de arme de distrugere in masa”, afirma ambasadorul Israelului in Statele Unite, Michael Oren. “Israelul si Administratia americana urmaresc indeaproape situatia”, adauga el.
Reamintim ca anterior, anchetatorii ONU au anuntat ca Damascul construise in secret un reactor nuclear, beneficiind de sustinerea Coreei de Nord, obiectiv distrus ulterior de aviatia militara israeliana. Oficialii americani si cei ai Natiunilor Unite se tem ca Phenianul a furnizat regimului sirian si materiale nucleare.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *