Opoziția organizează proteste masive la Chișinău. Alegerile pentru primăria capitalei, invalidate de justiție. Plahotniuc, acuzat de încălcarea voinței alegătorilor. PPE, consternat de erodarea democrației în Republica Moldova

, , , , ,
 
Opoziția-amenință-cu-proteste-masive-la-Chișinău

Opoziția-amenință-cu-proteste-masive-la-Chișinău

Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Partidul Acţiune şi Solidarite şi Partidul Liberal Democrat anunță organizarea unui protest masiv astăzi, lângă clădirea primăriei Chișinăului, cerând populației să se opună deciziei prin care nu sunt validate alegerile pentru postul de primar de Chișinău, desfășurate în data de 3 iunie. Surse locale au declarat pentru Karadeniz Press că acest protest este doar primul din acțiunile plănuite, în câteva zile urmând ca protestele să fie organizate pe baze permanente.

Acuzații dure

„Până aici! Ne-am săturat! Ieşim la protest să ne apărăm votul! Justiţia controlată de Plahotniuc a călcat în picioare opţiunea liberă şi democratică a cetăţenilor. Ei au scuipat şi au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preţ – votul nostru”, se arată în mesajul paginii de pe Facebook care a fost creată pentru protestul respectiv. Primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase, a declarat că „votul exprimat de cetăţenii responsabili la 3 iunie a fost desconsiderat de mafie”. „Aseară, sub paravanul nopţii, alegerile locale din Chişinău au fost invalidate sub pretexte ridicole, total inconsistente. Deci, vom lupta în continuare. Astăzi, la ora 17.30 ne întâlnim la primăria capitalei pentu a ne apăra votul”, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.

Decizia controversată

Judecătoria Chișinău nu a validat alegerile locale care au avut loc în Chișinău, relatează mass-media locală, invalidând mandatul de primar general al municipiului Chişinău, câștigat de Andrei Năstase cu 52,57% din voturi în fața socialistului Ion Ceban.

PPDA a contestat decizia la Curtea de Apel, dar liderii partidului nu se așteaptă ca decizia Judecătoriei Chișinău să fie anulată de această instanțpă

Reamintim că în alegerile din 3 iunie, Andrei Năstase a câştigat mandatul de un an la şefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi faţă de contracandidatul său, Ion Ceban. Procesul de validare a mandatului său de primar a fost însă tergiversat după ce contracandidatul său în turul doi de scrutin, socialistul Ion Ceban, l-a atacat în instanţă pe motiv că ar fi încălcat legislaţia electorală şi după ce reprezentantul Consiliului Electoral al Circumscripţiei Electorale Chişinău a solicitat schimbarea magistratului pe motiv că nu ar fi dat dovadă de imparţialitate la judecarea cazului.

„Vom contesta această hotărâre la Curtea de Apel. Avem la dispoziție o zi pentru a contesta decizia. o să facem acest lucru cât mai repede dar vom aștepta decizia de la Curtea de Apel. Am un îndemn către toți să fim pregătiți pentru proteste masive. Este o decizie arbitrară pentru care această judecătoare trebuie să facă pușcărie”, a declarat Andrei Năstase după decizia instanței.

Populația Republicii Moldova, victime ale clasei politice de la Chișinău

Populația Republicii Moldova, victime ale clasei politice de la Chișinău

Proteste internaționale

Decizia de invalidare a alegerilor a trezit nemulțumirea a numeroși oficiali occidentali, precum și în mediile diplomatice de la Chișinău. Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a declarat că este: „consternat de erodarea democrației în Republica Moldova. Numai într-o țară autoritară, puterea judecătorească poate ignora fără motiv voința poporului rezultată dintr-o alegere democratică. Este evident că alegerea lui Andrei Năstase ca primar al capitalei Republicii Moldova a fost o surpriză neplăcută pentru alianța Plahotniuc-Dodon. Împotriva voinței oamenilor, cartelul Plahotniuc-Dodon a decis să folosească sistemul de justiție controlat politic pentru a-și aduce prin ușa din spate propriul primar și să ignore complet coloana vertebrală a oricărei democrații: dreptul de vot.

Situația nu a fost niciodată mai rea ca astăzi. Este clar că alianța Plahotniuc-Dodon este capabilă de orice pentru a-și păstra controlul asupra țării. Uniunea Europeană nu poate susține sau finanța astfel de carteluri, iar PPE nu va rămâne indiferent în fața acestei situații. Republica Moldova s-a angajat prin intermediul Agendei de Asociere să îmbunătățească substanțial independența sistemului judiciar și să consolideze statul de drept. Decizia de ieri de a invalida rezultatele alegerilor și voința locuitorilor Chișinăului ridică îndoieli serioase cu privire la angajamentul autorităților moldovenești de a avansa în implementarea reformelor. PPE va sprijini cetățenii Chișinăului și Republicii Moldova în aspirațiile lor pentru un viitor prosper și pentru integrarea europeană. Facem apel la autoritățile guvernamentale să nu fie un obstacol în dorința noastră de a susține cetățenii Republicii Moldova” se mai arată în comunicat.

Fără alegeri repetate

Dacă hotărârea de marți, 19 iunie, Judecătoriei Chișinău va fi menținută și de instanțele ierarhic superioare, alegeri repetate în municipiul Chișinău nu vor mai fi organizate, deoarece a rămas mai puțin de un an până la alegerile locale generale, a comentat pentru Radio Chișinău membrul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, citat de KARADENIZ PRESS. „Alegeri în interiorul unui an până la data alegerilor generale nu se mai organizează”, a declarat Iurie Ciocan.

Totodată, el s-a referit și la prevederile art. 149 din Codul Electoral, care prevede organizarea alegerilor repetate în decurs de două săptămâni. Dar a menționat că CEC ar urma să examineze hotărârea integrală a Judecătoriei Chișinău. „Eventual, Codul prevede organizarea unor alegeri repetate, dar dacă au fost excluși ambii candidați, așa cum se vehiculează, nu ai cu cine face alegeri repetate. Dacă a fost exclus numai unul, urmează să vedem în ce condiții facem alegeri repetate. Sunt destul de multe necunoscute. Trebuie să vedem hotărârea integral ca să știm cum acționăm”, a declarat Iurie Ciocan.

De asemenea, el a precizat că mai există două căi de atac a hotărârii de ieri a Judecătoriei Chișinău prin care au fost declarate nule alegerile locale noi din municipiul Chișinău – Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *