Opozitia de la Kiev cere ajutor financiar si ridicarea vizelor pentru Europa

de | feb. 16, 2014 | Federatia Rusa, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Opozitia ucraineana cere Bruxelles-ului sa ofere sprijin concret. Liderii opozitiei proeuropene din Ucraina vor solicita, luni, asistenta financiara din partea Uniunii Europene, in cursul intalnirii pe care o vor avea la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. „Avem nevoie de ajutor. Nu avem nevoie de vorbe, ci de fapte”, a declarat Arseni Iateniuk, unul dintre liderii opozitiei […]

kliciko am2Opozitia ucraineana cere Bruxelles-ului sa ofere sprijin concret. Liderii opozitiei proeuropene din Ucraina vor solicita, luni, asistenta financiara din partea Uniunii Europene, in cursul intalnirii pe care o vor avea la Berlin cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei. „Avem nevoie de ajutor. Nu avem nevoie de vorbe, ci de fapte”, a declarat Arseni Iateniuk, unul dintre liderii opozitiei ucrainene, in Piata Independentei din Kiev, unde duminica s-au adunat zeci de mii de manifestanti. „Vrem ca Europa sa spuna clar ce pachet de masuri economice ne poate propune”, a continuat Iateniuk. in afara de ajutorul financiar, liderii opozitiei vor cere eliminarea vizelor de calatorie pentru cetatenii ucraineni in spatiul Uniunii Europene. Doi lideri ai opozitiei ucrainene, Arseni Iateniuk si Vitali Kliciko, se vor intalni luni cu Angela Merkel.

„Salvatorul” Ianukovici

Daca opozitia cere ajutor financiar, Ianukovici a explicat de ce Ucraina a cotit din drumul spre Europa, acest fapt fiind datorita „salvarii” producatorilor interni ucraineni care ar fi fost scosi de pe piata de ceilalti din UE. Potrivit presedintelui Ianukovici, Acordul de asociere punea in pericol in special sectorul agricol si industria constructoare de masini din Ucraina, situatie ce ar fi fost ‘extrem de periculoasa’ pentru tara sa. Pentru ca producatorii ucraineni sa beneficieze de aceleasi drepturi ca producatorii europeni, ei ar trebui sa primeasca subventii de aproximativ 13-14 miliarde de euro anual, a indicat Ianukovici, in interviul acordat vineri seara cunoscutului moderator tv Vitali Korotici, fost redactor-sef al revistei Ogoniok din perioada perestroikai initiate de Mihail Gorbaciov. ‘Acest acord nu era in avantajul nostru; ar fi fost foarte periculos pentru noi’, a insistat seful statului ucrainean, subliniind ca in aceste conditii erau intemeiate temerile ca marfurile ucrainene nu ar fi fost competitive pe piata europeana. ‘Producatorii si-ar fi redus profiturile, iar principala destinatie a exportului ucrainean — Rusia — a declarat ca isi va proteja piata, astfel am fi ajuns la un blocaj in domeniul exporturilor, cu un prejudiciu de cel putin 400 miliarde de grivne’, a specificat liderul ucrainean, motivand in acest fel suspendarea, pe neasteptate, a semnarii Acordul de asociere la UE, care trebuia sa intervina la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius (sfarsitul lunii noiembrie 2013).

Liderul de la Kiev da vina pe informarea defectuoasa

Problemele cu care se confrunta in prezent Ucraina — mobilizarea in masa fara precedent a sustinatorilor opozitiei in urma suspendarii Acordului de asociere — au drept cauza faptul ca societatea ucraineana nu a fost informata la timp in privinta continutului acestui document si a consecintelor sale, considera Viktor Ianukovici. ‘Din pacate, de aceste probleme se face vinovata Puterea, care nu a organizat dezbateri publice la timp. Aceasta este o chestiune pentru guvern. Nu am facut o estimare prealabila despre ceea ce va urma dupa semnarea Acordului’, a mai spus presedintele ucrainean, mentionand ca lipsa de informare a populatiei inaintea summitului de la Vilnius a condus la actuala criza ce bulverseaza de aproape trei luni intreaga tara. Ianukovici a mentionat ca strategia Ucrainei este de a relua cooperarea cu ‘Europa, Statele Unite ale Americii, China si Rusia’, facand apel la apararea intereselor nationale ale tarii.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *