Opoziția de la Chișinău, unită sub amenințarea alegerilor parlamentare

, , , , ,
 

Maia Sandu, lidera PAS, insistă pentru filtru integrității

Reprezentanții PL, PLDM, PAS și PPPDA au demarat negocierile în seara zilei de 5 noiembrie, analizând posibilitatea desemnării celor mai buni candidați comuni pe segmentul de dreapta, în cele 51 de circumscripții electorale, transmite IPN, citată de KARADENIZ PRESS. Secretarul general PPPDA, Chiril Moțpan, a spus că orice inițiativă care ar consolida forțele anti-oligarhice din Republicii Moldova este binevenită, deoarece acest lucru înseamnă salvarea țării. Chiril Moțpan afirmă că interesul național obligă politicienii să vină cu o altă abordare, să coaguleze forțele democratice, anti-oligarhice în lupta cu actualul regim „Nu am ajuns la un numitor comun. Urmează să mai discutăm. Discutăm pe segmentul identificării celor mai buni candidați pe circumscripții, în așa fel încât să avem șansa reală de a câștiga alegerile în cât mai multe circumscripții. Doar împreună vom reuși să ținem piept, să dăm lovitura acestui regim”, a spus Chiril Moțpan.

Filtru integrității, armă politică

Președinta PAS, Maia Sandu, a menționat, după runda de discuții, că în campania electorală pot fi sprijiniți să acceadă la concursul pe circumscripții doar oamenii care au făcut dovada integrității. Toți cei care vor să coordoneze cu PAS și PPDA numirea candidaților în campania electorală trebuie să treacă prin filtrul integrității, iar al doi-lea criteriu este meritocrația. „Doar așa putem să câștigăm aceste alegeri, cu oameni credibili. Facem front comun cu cei care sunt gata să prezinte oameni integri și cei care nu se tem de Parlamentul curat şi vor să treacă prin acest concurs de meritocrație”, a spus Maia Sandu.

Opoziția pro-europeană de la Chișinău mizează pe sprijinul UE

Opoziția pro-europeană de la Chișinău mizează pe sprijinul UE

Ghimpu, șucărit pe Maia

Mihai Ghimpu, preşedintele PL, s-a arătat inițiat indignat de decizia PAS şi a Partidului Platforma DA de a institui filtru de integritate pentru toţi cei care vor să facă parte din blocul electoral PAS-PPDA. „Eu să trec integritatea la Maia? Eu care din 88 v-am adus limbă, alfabet, studii în România, în Europa, unde ea a lucrat şi datorită muncii mele. Filtreze ea cu cine vrea numai nu cu mine, asta-i ruşine, asta trebuie să ai mare obraz. Noi suntem partid, nu o şaică pe care Maia Sandu vrea să-i treacă prin strungă, să-i treacă pe ai ei. Să lăsăm noi toate acestea că eu îs mai, eu îs ai. Cineva crede că îi cineva, dar cineva nu-i cineva”, a declarat Mihai Ghimpu.

Pace electorală

Amenințarea PDM și a PSRM a obligat PL să facă anumite concesii, biroul politic al PL luând decizia să înceapă negocierile directe cu PAS, PPDA şi PLDM pentru a identifica candidații comuni, pe fiecare circumscripție uninominală. Peste o săptămână, la o nouă ședință, PL urmează să vină cu o listă de candidați pe care o propune să treacă testul de integritate lansat de viitorul bloc electoral ACUM.

În acest fel, opoziția încearcă să prevină victoria în alegerile pe circumscripții a PDM și PSRM, care dispun de resurse administrative și financiare net superioare.

Miercuri, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a declarat că va da curs propunerii PL, doar dacă membrii formaţiunii vor trece prin filtrul de integritate. „Noi reiterăm disponibilitatea noastră de a participa într-o singură echipă, dar nu se schimbă condiţiille de participare. I-am îndemnat şi pe ei să meargă prin această iniţiativă a „Parlamentului curat”. Sunt bineveniţi candidaţii, oamenii care s-au afirmat, care au făcut dovada că sunt oameni corecţi de-a lungul timpului”, a spus liderul PAS, Maia Sandu.

Deliu: Demult s-a salubrizat PLDM

Potrivit liderului PLDM, Tudor Deliu, discuțiile au avut loc deoarece este necesar de a coordona unele activități pentru viitoarea campanie electorală. Tudor Deliu crede că discuțiile vor continua până va fi găsită o soluție pentru a nu dispersa electoratul de dreapta. Potrivit deputatului, pe 11 noiembrie se întrunește în ședință Consiliul National Politic al PLDM pentru a decide modalitatea de participare a partidului în alegerile parlamentare. „PLDM este gata astăzi să treacă prin orice filtru. Demult s-a salubrizat PLDM. Cei care au fost să plece i-a înghițit PDM-ul demult. Noi nu ne temem de filtrele de integritate. Să ne așezăm la comisia de meritocrație și să vedem care sunt cei mai buni candidați pentru a fi plasați în circumscripțiile electorale”, a spus Tudor Deliu.

Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, lansarea discuțiilor pe subiectul identificării unor candidați comuni este un bun început. „Toți conștientizăm că trebuie să nu permitem să avem o putere pro rusă, o putere pe care o avem și azi. Noi trebuie să depunem efort ca orice candidat să fie bun așa încât noi să câștigăm circumscripția, dar să nu ne batem între noi. Important e ca oamenii să se orienteze și să facă alegerea corectă”, a spus Mihai Ghimpu. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *