ONU scoate Dubaiul din criza

, ,
 

Dubai, sursa de instabilitate financiara

Dubai, sursa de instabilitate financiara

Autoritatile Emiratului Dubai si-a anuntat “deplina disponibilitate” de a gazdui in viitor sediul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), daca organizatia internationala va decide sa paraseasca New Yorkul, o ipoteza evocata recent de revista americana Forbes. Autoritatile locale sunt pregatite sa angajeze un dialog cu responsabili ai ONU, pentru a le prezenta “avantajele Dubaiului”, inclusiv pozitie geografica avantajoasa, emiratul fiind situat la intersectia diferitelor continente, infrastructura de transport moderna, precum si o populatie provenita din zeci de state si culturi diferite.
Reamintim ca recent Emiratul Dubai a provocat un adevarat cataclism financiar, dupa ce a anuntat stoparea temporara a platii datoriilor, care se ridicau la 80 de miliarde de dolari anul trecut, dintre care 70 de miliarde reprezentau datoriile companiilor controlate de guvern. Dubai World, una din cele mai mari companii de stat din centrul financiar al Emiratelor Arabe Unite (EAU), a solicitat amanarea platii datoriilor, fapt care a provocat tensiuni pe principalele piete financiare internati­nale, informeaza Agerpres. Anuntul Dubaiului, potrivit caruia acesta nu mai poate onora la timp o parte din datorie, a cutremurat mai multe piete financiare din Asia si Europa, provocand si o prabusire a obligatiunilor islamice. Dubai World a solictat un moratoriu privind propriile datorii, care se cifreaza la 59 de miliarde de dolari, precum si o renegociere a pozitiilor, inclusiv un bond islamic de 3,52 miliarde in compania imobiliara pe care o controleaza, Nakheel Proprierties, scadent la 14 decembrie. La inceputul anului 2009, compania de stat din Dubai a lansat un bond de 20 de miliarde de dolari pentru refinantarea propriilor activitati. Zece au fost achizitionate de Banca Centrala a EAU si cinci de institutii financiare din Abu Dhabi, emiratul care detine cele mai mari rezerve petroliere. Potrivit publicatiei La Stampa, dificultatile financiare din Dubai au alimentat si ipoteza unor posibile efecte de contaminare in intreaga regiune a Orientului Mijlociu si asupra economiilor emergente, precum si revenirea spectrului crizei financiare asiatice de la jumatatea anilor ’90.

Fratele mai mare

In ciuda competitiei dintre cele doua emirate vecine, liderii din Abu Dhabi constientizeaza totusi faptul ca nu se pot dispensa de acest centru international prin excelenta, oras simbol pentru dezvoltarea din Golf. Mai mult, desi marile burse mondiale s-au prabusit dupa anuntul emiratului privind inghetarea pentru sase luni a platilor la datoriile gigantului Dubai World, o serie de analisti economici internationali sustin ca Dubaiul nu este expus riscului falimentului, fiind sustinut de capitala federatiei EAU, Abu Dhabi. Pascal Devaux, economist in cadrul BNP Paribas, e de parere ca perioada financiara dificila pe care o traverseaza in prezent Dubaiul va permite insa emiratului vecin, Abu Dhabi, sa-si consolideze controlul asupra acestuia. La randul sau, Ibrahim Khayat, un analist finaciar din federatie, a subliniat faptul ca Abu Dhabi nu isi poate permite falimentul Dubaiului. “Ar putea sa permita slabirea emiratului vecin, in cursa dintre cele doua state, dar o prabusire a Dubaiului ar afecta Abu Dhabi”, a mai adaugat acesta. Avand in vedere acest lucru, exista posibilitatea ca marea lichiditate din Abu Dhabi sa se indrepte catre Dubai, ridicandu-i astfel datoriile.

Vulnerabilitatea Uniunii

Jaques Callioux, economistul Royal Bank of Scotland, a anuntat ieri ca bancile europene au o expunere totala de 83,7 miliarde de dolari pe Emiratele Arabe Unite (EAU), informeaza Agerpres. Callioux sustine ca bancile britanice au cea mai mare expunere pe EAU, 49,5 miliarde dolari, in timp ce bancile din Franta si Germania se afla in fruntea listei pentru zona euro, cu o expunere de 11,3 si respectiv 10,2 miliarde dolari. Potrivit analistilor de la Credite Suisse, aproximativ jumatate din datoriile Dubai World sunt la banci europene.
HSBC, cea mai mare banca din Europa, are “cea mai mare expunere absoluta” la Emiratele Arabe Unite, cu credite de 17 miliarde dolari in 2008, a mai anuntat JPMorgan, citand Asociatia Bancilor din Emirate. Commercial Bank PJSC din Abu Dhabi ar putea avea de colectat datorii de 1,9 miliarde dolari de la Dubai World, ceea ce o transforma in cel mai mare creditor din exteriorul emiratului, au declarat doua surse avizate. In Franta, bancile cu cele mai mari expuneri sunt BNP Paribas, Societe Generale, Calyon (subsidiara a Credit Agricole) si Natixis.
Problema datoriilor Dubaiului, ce au rezultat in urma unui boom imobiliar, au dat nastere unor temeri majore in randul investitorilor occidentali, ce se orientasera spre regiunea Golfului in timpul crizei financiare mondiale. “Piata este foarte nelinistita in legatura cu expunerea la Dubai, iar numele bancii RBS a fost mentionat atat ca grup creditor cat si ca administrator. Oamenii sunt ingrijorati ca situatia va duce la un nou val de pierderi. Dubaiul determina toate miscarile pietei in acest moment”, a declarat David Williams, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Ltd. Actiunile asiatice au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimele trei luni, in timp ce pietele europene si-au adancit pierderile din sedinta anterioara, pe fondul temerilor ca o restructurare a datoriilor de catre Dubai World, ce are datorii totale de 59 miliarde dolari, s-au putea adauga pierderilor de 1.720 miliarde dolari inregistrate din criza mondiala.

Falimentul aurului

Vanzarile de aur cu amanuntul din Dubai au stagnat in anul 2009 ca urmare a adoptarii de catre consumatori a unei atitudini precaute, relateaza cotidianul economic Arabian Business. Volumul vanzarilor de aur a ramas la nivelul de anul trecut din cauza preturilor ridicate si a nesigurantei locului de munca la care s-au adaugat, recent, si problemele create de criza datoriilor companiei Dubai World. In primele 6 luni ale anului 2009, vanzarile de aur din Dubai, care se autodenumeste “orasul de aur”, au scazut cu 40% si, in pofida unei ameliorari recente, se mentin in continuare la un nivel mai scazut decat in 2008. Comerciantii si vanzatorii cu amanuntul se asteapta la o scadere a pretului aurului, mai relateaza sursa citata.

Exemplul negativ

Problemele emiratului Dubai, ce au zguduit timp de mai multe luni pietele financiare, reprezinta un semnal de alarma ca dificultati de aceeasi natura ar putea sa apara si in alte parti ale lumii, a avertizat recent, presedintele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Thomas Mirow. “Aceste probleme sunt cel putin un semnal de avertizare ca altele asemanatoare ar putea sa apara, in special in sectorul constructiilor”, a subliniat Mirow. Pietele mondiale si-au revenit dupa socul de scurta durata provocat de dificultatile Dubaiului, dar investitorii trebuie sa ramana vigilenti, mai spune acesta, potrivit mass-media.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *