ONU confirmă că Abhazia şi Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei

, , , ,
 
Deciziile ONU, contestate de Federatia Rusa

Deciziile ONU, contestate de Federatia Rusa

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat un proiect de rezoluţiei propus de Georgia referitor la Abhazia şi Osetia de Sud privind problema refugiaţilor şi a persoanelor strămutate din aceste regiuni. Rezoluţia, în care ONU reafirmă „inadmisibilitatea modificărilor demografice forţate”, a fost adoptată cu 62 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă”, inclusiv Federatia Rusa (n.r.-stat care a recunoscut independenta Abhaziei si Osetiei de Sud), precum şi 84 de abţineri.
ONU subliniază în rezoluţie necesitatea elaborării unui calendar pentru întoarcerea voluntară la casele lor, în condiţii de siguranţă şi fără obstacole, a tuturor persoanelor strămutate şi a refugiaţilor afectaţi de conflictul din Georgia. Totodată, în rezoluţie, Abhazia şi Osetia de Sud figurează ca parte integrantă a Georgiei.

Masuri eficiente

ONU a făcut apel către toţi participanţii la negocierile de la Geneva să îşi intensifice eforturile pentru a obţine o pace durabilă, să convină asupra unor măsuri eficiente de consolidare a încrederii şi să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea drepturilor omului şi crearea de condiţii favorabile din punct de vedere al securităţii.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a precizat că, de la sfârşitul conflictului ruso-georgian, peste 100 000 de locuitori s-a întors la casele lor, în timp ce alte peste 20 000 de persoane rămân strămutate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *