ONU cheama Rusia sa aplice rezolutia privind Libia

, , ,
 

ONU RusiaSecretarul general al ONU, Ban Ki-moon, aflat in vizita in Tunisia, a invitat Rusia, in timpul unei conferinte de presa, la Tunis, sa coopereze la aplicarea rezolutiei Consiliului de securitate care aproba raiduri aeriene impotriva Libiei. Rusia s-a abtinut sa voteze rezolutia 1973 saptamina trecuta. „Bineinteles, unele tari s-au abtinut, dar o data ce aceasta rezolutie a fost adoptata, toate tarile ONU au obligatia sa coopereze fara restrictii la aplicarea acestei rezolutii”, a spus Ban in conferinta de presa. Secretarul general al ONU a reactionat astfel la apelul Rusiei de incetare imediata a focului in Libia si la negocieri politice, exprimat de ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov. Rezolutia 1872 a ONU, adoptata in noaptea de 17-18 martie, a autorizat recurgerea la forta pentru protejarea populatiei libiene. Rusia s-a abtinut sa voteze, dar fara sa faca uz de dreptul veto pe care i-l confera calitatea de membru permanent al Consiliului de securitate, ceea ce ar fi blocat adoptarea rezolutiei. Rusia a facut apel marti la incetarea imediata a focului in Libia si la inceperea negocierilor politice, iar SUA au dat asigurari ca in scurt timp coalitia internationala va incheia faza activa a operatiunilor. „Din pacate, ultimele evenimente arata ca in aceasta tara au inceput lupte reale, in urma carora au fost afectate obiective civile, au murit oameni pasnici. Acest lucru nu trebuia permis. Am transmis pozitia noastra colegilor americani”, a spus recent Anatoli Serdiukov. „Rusia face apel la toate partile conflictului sa faca tot posibilul ca sa opreasca violentele”, a subliniat oficialul rus. El a reafirmat ca Rusia „s-a aliniat solicitarilor de a pune capat violentelor impotriva populatiei pasnice”. „Pornim de la premisa ca mandatul ce rezulta din rezolutia 1973 a Consiliului de Securitate al ONU prevede numai masuri pentru protejarea civililor si impiedicarea escaladarii conflictului”, a spus ministrul rus al apararii, adaugand ca pozitia Rusiei cu privire la situatia din Libia a fost expusa de presedintele Dmitri Medvedev. Liderul de la Kremlin a afirmat luni ca rezolutia Consiliului de Securitate al ONU privind initierea unei operatiuni militare in Libia reflecta pozitia Rusiei, „dar nu in totalitate”. Moscova nu si-a utilizat dreptul de veto pentru a bloca interventia militara in Libia.

Apelul lui Robert Gates

Federatia Rusa trebuie sa gaseasca o forma de a participa cu fortele sale militare la coalitiile internationale, a declarat luni ministrul american al apararii, Robert Gates, aflat intr-o vizita in Rusia, transmit agentiile ruse de presa. “Va indemn pe dumneavoastra si conducerea dumneavoastra sa va ganditi in ce forma ar putea actiona militarii rusi in cadrul coalitiilor internationale in domeniul securitatii”, a afirmat Robert Gates, intr-un discurs sustinut la Academia militara navala din Sankt-Petersburg. Oficialul american nu a precizat insa daca este vorba si de coalitia internationala care a intervenit in Libia. Seful Pentagonului efectueaza o vizita in Rusia, intarziata cu o zi din cauza situatiei din Libia. Referindu-se la principalele teme de discutie cu reprezentantii institutiilor politice si militare de la Moscova, Robert Gates a amintit problema apararii antiracheta. “Rusia, pana la ora actuala, are indoieli. Ambele parti intentioneaza sa depaseasca aceasta dificultate”, a indicat Robert Gates.

NATO vrea o apropiere de Rusia

Tarile membre ale Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord trebuie sa actioneze concertat in legatura cu amenintarile contemporane, in special la cele din Libia, si sa depuna eforturi in vederea apropierii Rusiei de Europa, a declarat secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, in deschiderea celei de-a IV-a editii a Forumului pentru securitate euroatlantica, de la Varsovia. “Principala functie a Aliantei a fost, este si va fi asigurarea securitatii tarilor si popoarelor noastre. O aparare teritoriala eficienta necesita noi abordari, pentru a putea raspunde noilor provocari”, a spus Rasmussen. Secretarul general al NATO a comparat actualele evenimente din Africa de Nord si Orientul Mijlociu cu cele care au avut loc la sfarsitul secolului al XX-lea in Europa Centrala si de Est. “La acea data, poporul a schimbat mersul istoriei, a schimbat granitele si sistemul politic”, a spus Rasmussen, subliniind ca si astazi mii de cetateni au iesit in strada pentru a apara valorile democratice. Dintre prioritatile NATO, Rasmussen a remarcat intarirea sistemului de aparare, cooperarea in cadrul UE si cu vecinii Aliantei. “NATO doreste sa coopereze cu Rusia“, a dat asigurari Rasmussen, subliniind rolul Poloniei in stabilirea relatiilor dintre Bruxelles si Moscova. “Apropierea Rusiei de Europa va intari securitatea din regiune”, a conchis secretarul general al NATO.

Putin, criticat de Medevedev

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, l-a criticat luni pe premierul Vladimir Putin, dupa ce acesta a comparat interventia din Libia cu o “cruciada”. Liderul de la Kremlin le-a spus jurnalistilor, adunati la resedinta sa din Moscova, ca anumite comparatii nu trebuie facute, pentru ca pot duce la o confruntare a culturilor. “Lucrurile se pot inrautati si mai mult”, a afirmat Medvedev, care, pana in prezent, a criticat anumite masuri sau declaratii ale lui Putin doar in mod indirect. Aflat la o reuniune privind programele de armament, desfasurata in Siberia, Vladimir Putin a afirmat ca “rezolutia Consiliului de Securitate este deficitara, permite orice si reaminteste de apelurile la cruciade din Evul Mediu”. Premierul rus s-a declarat ingrijorat de “usurinta cu care sunt luate in prezent deciziile privind utilizarea fortei in afacerile internationale”, apreciind ca “aceasta devine o tendinta puternica si o constanta in politica Statelor Unite”. “Toate acestea au loc sub pretextul apararii populatiei civile. Unde este logica? Unde este constiinta? Nu exista nici una, nici cealalta”, a adaugat el. Putin a recunoscut ca “regimul libian nu corespunde criteriilor unei tari democratice”, dar a apreciat ca acest lucru nu justifica “amestecul intr-un conflict politic intern, chiar daca este vorba despre un conflict politic armat”. De asemenea, ambasadorul Federatiei Ruse in Libia, Vladimir Chamov, a fost rechemat la Moscova, dupa ce a fost demis prin decret prezidential. Potrivit mai multor publicatii ruse, motivul demisiei sale a fost faptul ca acesta, intr-o telegrama adresata presedintelui rus Dmitri Medvedev, l-a numit „tradator”. Conform versiunii oficiale, Chamov „… reprezenta distorsionat interesele Rusiei in conflictul libian.” O sursa din ministerul de Externe al Rusiei a declarat ca fostul ambasador s-a angajat sa reprezinte interesele Libiei in Rusia, cu toate ca trebuia sa procedeze invers.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.