ONU cere R Moldova sa adopte Legea antidiscriminare

, ,
 

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat vineri Guvernul Republicii Moldova să îşi respecte angajamentul de a adopta o lege antidiscriminare.
“Îndemnăm Guvernul moldovean să acţioneze conform angajamentului pe care şi l-a asumat de a adopta o legislaţie conformă obligaţiilor internaţionale în materie de drepturile omului, care ar fi trebuit să fie în vigoare de mult timp”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a UNHCR, Ravina Shamdasani.
Deşi legea se află în pregătire din 2008, în prezent este dezbătută în continuare, în contextul în care urmează să aibă loc consultaţii cu Guvernul. Unul dintre punctele disputate ale acestei legi este interzicerea discriminării pe bază de orientare sexuală. “Dat fiind nivelul de ostilitate faţă de homosexuali, lesbiene şi transgen în R.Moldova, inclusiv îndemnuri la ură din partea unor politicieni şi funcţionari, este imperativ ca legea să fie adoptată. Aşa cum a subliniat în mai multe rânduri Înaltul Comisar (Navi Pilay), actele de violenţă şi de discriminare împotriva homosexualilor, lesbienelor şi persoanelor transgen constiuie încălcări ale drepturilor omului şi trebuie interzise”, a subliniat Shamdasani.
Această lege era una dintre problemele principale ridicate de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului Navi Pillay în cadrul vizitei sale în această ţară, în noiembrie 2011. De asemenea, proiectul de lege figurează în raportul de evaluare periodică a situaţiei din R.Moldova adoptat în martie. Sub egida Consiliului ONU al Drepturilor Omului, procesul de elaborare a rapoartelor de evaluare periodică include o examinare a situaţiei drepturilor omului în toate statele membre ONU, o dată la patru ani.
Purtătoarea de cuvânt a anunţat că UNHCR salută, pe de altă parte, angajamentul societăţii civile moldovene în dezbaterea publică, dar şi pentru promovarea legii, care va oferi în acelaşi timp protecţie şi celorlalte minorităţi, ca cea romă, grupurile religioase şi persoanele seropozitive sau bolnave de SIDA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *