ONU: anchetă internaţională în cazul Khashoggi

, , ,
 
ONU-vrea-sa-faca-lumina-in-acest-caz

ONU-vrea-sa-faca-lumina-in-acest-caz

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat că este necesară demararea unei investigaţii internaţionale pentru a determina cine este responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, relatează Reuters, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Consider că este necesar pentru a descoperi ce s-a întâmplat şi cine sunt oamenii responsabili pentru această crimă oribilă”, a declarat Bachelet.

CIA a găsit vinovatul

Mai mulţi senatori americani au declarat marţi că sunt siguri că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este responsabil pentru asasinarea lui Khashoggi, iar în luna noiembrie, CIA a concluzionat că acesta a ordonat asasinarea jurnalistului saudit.
La rândul său, procurorul general al oraşului Istanbul a emis mandate pentru arestarea unui consilier de top al liderului de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, şi a şefului adjunct al informaţiilor externe de la Riad sub suspiciunea de a fi planificat uciderea jurnalistului disident saudit Jamal Khashoggi, au anunţat doi oficiali turci miercuri.

Suspiciune puternică

Biroul procurorului turc a concluzionat că există „o puternică suspiciune” că Saud al-Qahtani şi generalul Ahmed al-Asiri, care au fost îndepărtaţi din funcţiile lor în octombrie, au fost printre cei care au planificat crima ce a avut loc la 2 octombrie în consulatul saudit din Istanbul.
„Acţiunea procurorului de a emite mandate de arestare pe numele lui Asiri şi Qahtani reflectă opinia că autorităţile saudite nu vor lua măsuri oficiale împotriva acestor indivizi”, a declarat un oficial turc.

Refuz saudit

Ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, a anunţat recent că Arabia Saudită refuză organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului disident Jamal Khashoggi, subliniind că prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman nu este implicat în acest caz. “Respingem aşa ceva”, a declarat Adel al-Jubeir în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Riyad.
Întrebat dacă prinţul moştenitor saudit Mohammed Bin Salman este implicat în acest asasinat, al-Jubeir a precizat: “Absolut nu. Prinţul nu are nicio legătură cu acest caz”.

Demersuri la Ankara

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a cerut anterior organizarea unei investigaţii internaţionale în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi. “Vom face tot ce trebuie pentru a scoate la lumină detaliile acestei crime. Le-am arătat dovezile tuturor celor care au vrut să le vadă”, a declarat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.
Turcia a semnalat că va coopera într-o eventuală investigaţie internaţională, cerând ca aceasta să fie coordonată de Naţiunile Unite.
Reamintim că Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din metropola turcă Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu.
Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o “ficţiune”, a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6, ipoteză denunțată vehement de autoritățile saudite. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *