OMV și Gazprom plănuiesc să resusciteze vechiul proiect South Stream la Marea Neagră

, , , , ,
 

 

Compania austriacă OMV și grupul rus Gazprom analizează posibilitatea relansării unui proiect vizând un gazoduct care să facă legătura între Rusia și Europa Centrală și de Sud via Marea Neagră, informează un articol publicat marți în cotidianul austriac Der Standard, preluat de Reuters.  Publicația austriacă scrie că acest subiect ar fi fost discutat la forumul economic de la Sankt Petersburg de cancelarul austriac Christian Kern și președintele rus Vladimir Putin. La același forum OMV și Gazprom au semnat, în mod oficial, un memorandum de înțelegere care precizează principiile unei potențiale cooperări între Gazprom și OMV în coordonarea activităților pentru dezvoltarea infrastructurii de transport a gazelor naturale necesare pentru furnizarea de gaze naturale în Europa Centrală și de Sud-Est.

Ziarul austriac susține că proiectul ar consta într-o prelungire a gazoductului Turkish Stream, pe care Gazprom intenționează să îl finalizeze în 2019. La rândul său, o sursă citată de Reuters a precizat că deocamdată este prea devreme să se vorbească despre costurile proiectului sau investițiile necesare. Însă dacă acest proiect va fi realizat ar crește importanța hub-ului de gaze pe care OMV îl are la Baumgarten, Austria, care distribuie anual aproximativ 57 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Atât OMV, cât și Gazprom, nu au dorit să comenteze aceste informații. În luna decembrie 2014, Rusia a anunțat că renunță la proiectul gazoductului South Stream, care urma să permită furnizarea de gaze naturale rusești spre Bulgaria, Serbia și Ungaria, via Marea Neagră, în favoarea proiectului Turkish Stream, care prevede construcția unei conducte de gaze din Rusia până în Turcia, via Marea Neagră.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *