Omur Solendil si Cristian Diaconescu: Romania-Turcia, relatii bilaterale excelente

, , ,
 

Diaconescu SolendilRelaţiie bilaterale dintre România şi Turcia, ridicate la nivel de Parteneriat Strategic în decembrie 2011, se află în momentul de faţă la un stadiu excelent, fapt salutat de şeful diplomaţiei române şi ambasadorul turc la Bucureşti.
Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, l-a primit joi pe Ömür Şölendil, Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, prilej cu care partea română şi-a exprimat interesul pentru continuarea ritmului dinamic al dialogului bilateral la nivel înalt şi tehnic, răspunzând pozitiv invitaţiei de a efectua o  vizită oficială la Ankara în prima parte a acestui an.
Cele două părţi au confirmat interesul pentru acordarea unei dimensiuni practice concrete Parteneriatului Strategic, în cadrul unui Plan de Acţiune, prin convenirea unor proiecte bilaterale în toate domeniile de activitate, cu accent pe sectorul economic şi al energiei. În acest context, a fost salutat rolul Comisiei Mixte de cooperare economică româno-turcă, care va avea loc la Ankara, la sfârşitul lunii februarie.
Ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul constant pe care România îl acordă aderării Turciei la UE, încurajând realizarea de progrese în deschiderea unor noi capitole de negocieri, în perioada următoare. A fost realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile din Siria, ministrul român menţionând atenţia deosebită acordată cetăţenilor români care trăiesc în Siria. In context, a fost salutată excelenta cooperare în materie consulară dintre România şi Turcia.

Schimburi comerciale în creştere

Relatiile economice bune dintre Bucuresti si Ankara au determinat in ultimii ani o crestere semnificativa a schimburilor comerciale intre cele doua state. Prin parteneriatul strategic semnat ]n luna decembrie 2011, intre presedintii Traian Basescu si Abdullah Gul, Romania a dechis si mai mult poarta produselor turcesti pentru a intra pe pietele europene. Seful statului roman le-a transmis multumiri, la Ankara, oamenilor de afaceri turci pentru contributia pe care o aduc la cresterea economica a Romaniei si i-a invitat sa vina sa faca afaceri in Romania. ii asigur ca in Romania vor gasi o tara oricand gata sa-i primeasca pentru dezvoltarea afacerilor lor, nu numai cu destinatie Romania, dar pentru toata piata Uniunii Europene”, a declarat atunci Traian Basescu.
Romania este primul partener economic al Turciei in Balcani si al doilea in regiunea Marii Negre, respectiv a 11-a piata de export si 12-a piata pentru import, cele doua tari colaboreaza la realizarea unor proiecte strategice in domeniul energetic si sunt viitoare locatii ale scutului antiracheta. Din punct de vedere economic si comercial, dupa 1989, raporturile dintre Romania si Turcia s-au dezvoltat sustinut.
Dupa un nivel record al schimburilor, care a atins 5 miliarde de euro in 2008, in anul 2009 schimburile au scazut aproape la jumatate – 2,9 miliarde de euro in 2009, crescand in 2010 cu 47,2%, la 4,3 miliarde de euro. Astfel, Turcia este primul partener al Romaniei in cadrul schimburilor comerciale extracomunitare si, incepand cu anul 2008, este al treilea partener la export. Turcia ocupa de asemenea locul al 14-lea in topul investitorilor straini in Romania. Astfel, la 31 decembrie 2010, erau inregistrate in Romania 12.036 de societati cu capital turcesc, cu un capital total investit (investitii directe) de 433,1 milioane euro (531,3 milioane USD).

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *