Oligarhul Tihipko, succesorul lui Honcearuk. România, dușmanul de serviciu al posibilului premier de la Kiev

de | feb. 26, 2020 | UCRAINA | 0 comentarii

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-ar putea numi pe omul de afaceri Serhei Tihipko în funcția de premier, în locul lui Oleksi Honcearuk, relatează mass-media de la Kiev, citând surse politice, preluate de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Funcţia lui Honcharuk, preluată de acesta în august 2019, este în vizorul preşedintelui după ce, în ianuarie 2020, […]
Ucraina, summit strategic
Ucraina, amenințată de o nouă criză politică

Ucraina, amenințată de o nouă criză politică

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-ar putea numi pe omul de afaceri Serhei Tihipko în funcția de premier, în locul lui Oleksi Honcearuk, relatează mass-media de la Kiev, citând surse politice, preluate de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Funcţia lui Honcharuk, preluată de acesta în august 2019, este în vizorul preşedintelui după ce, în ianuarie 2020, a apărut o înregistrare în care premierul îl ironiza pe Zelenski a apărut în spaţiul public.

„Intervievez mai mulţi oameni acum”, a răspuns Zelenski miercuri întrebării legate de postul de prim-ministru. „M-am întâlnit şi cu domnul Tihipko. E adevărat”, a adăugat președintele de la Kiev.

Guvernare cu năbădăi

Potrivit mass-media de la Kiev, activitatea actualului guvern este normală, dar în ultimele trei luni au fost făcute eforturi multiple de a-l înlătura pe Huncharuk, jurist în vârstă de 36 de ani, din funcția deținută.

Tihipko, în vârstă de 60 de ani, a fost de două ori viceprim-ministru, mai întâi în 1997, apoi în 2010. El a fost şi guvernator al Băncii centrale şi a cofondat PrivatBank, fiind considerat un reprezentant al vechii elite politice din Ucraina. Mutarea președintelui Zelenski are rolul de a își găsi noi aliați împotriva altui oligarh, Ihor Kolomoisky, fost susținător de marcă al acestuia. Relațiile dintre Zelenski și Kolomoisky s-au deteriorat vizibil după demersurile oligarhului de a prelua o serie de active ale statului și de impunere a unor apropiați în structurile de securitate de la Kiev.

Sursele citate, citate de agenția de presă KARADENIZ PRESS, au mai menționat că negocierile cu Tihipko sunt încă în desfășurare, dar că acesta este pregătit să preia funcția de premier.

Portalul LB.ua, de asemenea, scrie că, potrivit surselor sale, „premierul Honcearuk trebuie să plece din proprie iniţiativă”. „Această chestiune a fost deja soluţionată. Honcearuk este protejat de imunitate, astfel că va părăsi funcţia de bunăvoie. După aceea, va fi convocată o ședință extraordinară, la care va fi votată o nouă numire de premier” – a declarat pentru LB.ua o sursă din cadrul Administrației Prezidențiale de la Kiev.

Fostul candidat la prezidențiale, Serghei Tihipko, s-a făcut remarcat prin declarațiile antiromânești

Fostul candidat la prezidențiale, Serghei Tihipko, s-a făcut remarcat prin declarațiile antiromânești

Cruciadă antiromânească

Oligarhul Serhi Tihipko, născut în Republica Moldova, este cunoscut mass-media de la București pentru declarațiile antiromânești de acum câțiva ani.

„România este competitorul nostru, puternic și determinat, lucrând împotriva intereselor noastre și profitând de slăbiciunile boastre pentru a se consolida” declara în urmă cu câțiva ani oligarhul, citat în celebrele WikiLeaks. Candidatul prezidențial ucrainean Tihipko a mai declarat în timpul campaniei sale că «menținerea Moldovei ca stat independent este un interes strategic al Ucrainei (subl. A.L.). Nimeni nu este interesat mai mult decât noi de acest lucru», relatează sursa citată.

Serviciul de presa alacestuia mai preciza, în timpul campaniei prezidențiale de acum câțiva ani, că “Ianukovici nu poate sa nu stie ca organizatiile romanilor ucraineni si autoritatile Romaniei aflate in spatele lor considera Bucovina de Nord si sudul Basarabiei – teritorii anexate ilegal de la Romania”. “Aceste forte nu doar blocheaza integrarea minoritatii romane in societatea ucraineana, dar si induc etnicilor romani ideea ca loialitatea fata de Ucraina nu este obligatorie si subliniaza necesitatea sustinerii ‘patriei istorice’”.

“Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului”, a mai subliniat periodic Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de “glorificare a agresorilor de catre partea romana”.

De asemenea, in luna octombrie 2009, Tihipko spunea ca Ucraina “trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente”. “Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an”, a subliniat Serghei Tihipko, citat de Agerpres.

Discursul anti-romanesc al lui Tihipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, unde politicianul a avertizat asupra “pericolului” pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste “pretentiile de autonomie” pe criterii etnice a regiunii Cernauti.”Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului – autonomia regiunii Cernauti”, sustine Tihipko. In opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.

Romania, tinta preferata

Ucraina nu trebuie sa stea si sa priveasca nepasatoare cum se realizeaza proiectul “Romania Mare”, in care ideologii de la Bucuresti vad si o parte din teritoriile Ucrainei de astazi, declara anterior, fostul ministru de finante Serghei Tighipko, candidat in alegerile prezidentiale ucrainene programate sa se desfasoare la 17 ianuarie 2010, plasat pe locul trei in sondaje, conform agentiei de presa rusa Regnum. “In ultimele luni, UE demonstreaza disponibilitatea de a institui o anumita forma de tutela straina asupra scoaterii Republicii Moldova din criza economica si sociala. Bruxellesul aloca bani si incearca sa ghideze actiunile autoritatilor moldovene. Kievul ar trebui sa sprijine acesti pasi ai UE si, in acelasi timp, sa-si aprofundeze relatiile de cooperare cu tarile care nu aproba proiectul “Romania Mare” – Ungaria, Bulgaria, Serbia si Rusia. In cele din urma, este nevoie ca Ucraina sa stabileasca relatii bune cu acea parte a elitei transnistrene loiala ei si sa dea de inteles Chisinaului ca subordonarea sa fata de Romania va bloca definitiv procesul rezolvarii diferendului transnistrean” – si-a explicat Tighipko propria viziune de stopare a proiectului “Romania Mare”, potrivit agentiei de presa citate.

Demitere anunțată

„Astăzi (miercuri, n.red), se încheie vizita misiunii FMI și, după aceea, urmează anunţul privind noua numire de premier” au mai adăugat surse parlamentare, citate de mass-media de la Kiev. În Rada Supremă de la Kiev există suficiente voturi pentu a susţine noua candidatură la postul de premier, Serhei Tihipko urmând să fie prezentat de către președinte, mai adaugă sursa citată.

Site-ul televiziunii 112 scrie că, între 2002-2004, omul de afaceri Serhi Tihipko a fost şef al Băncii Naţionale a Ucrainei. Tihipko a mai fost membru al Consiliului Național de Securitate și Apărare, a condus diverse comisii, consilii și comitete guvernamentale ucrainene. De asemenea, a reprezentat Ucraina în structurile interguvernamentale ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). În noiembrie 2004, Serhi Tihipko a decis să renunţe la politică şi s-a concentrat pe gestionarea propriului business – grupul financiar TAS, care include TAS-Investbank, TAS-Commerzbank, TAS-Businessbank, compania de asigurări TAS, clinica de medicină de familie și o serie de alte afaceri.

În 2010, Tihipko a candidat la alegerile prezidenţiale, clasându-se pe locul trei. După alegerile respective, a primit postul de viceprim-ministru pentru probleme economice în guvernul condus de premierul pro-rus Mikola Azarov. Pe 9 decembrie 2010, ca urmare a reformei administrative, Serhi Tihipko a fost numit viceprim-ministru și ministru pentru politici sociale. Şase ani mai târziu, pe 12 ianuarie 2016, Consiliul de Supraveghere al TAScombank (Kiev) l-a numit pe Serhi Tihipko în funcția de președinte al consiliului.

Conflict vechi

Preşedintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, a respins anterior demisia prezentată de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev. „Am decis să vă dau o şansă dumneavoastră şi guvernului”, a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Şeful guvernului îi trimisese anterior preşedintelui cererea de demisie, la două zile după ce pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii la care alături de el ar mai fi participat ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei, Iakov Smoli, şi adjuncta acestuia, Ekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniştri şi responsabili ai Băncii Centrale. În înregistrare, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este „profan” în probleme economice şi totodată îl acuză pe preşedintele Zelenski de incompetenţă. Participanţii discută despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică. Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât „Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei”.

Cu toate că şi-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o „manipulare”, un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor şedinţe de guvern. „Conţinutul său creează artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte”, adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept „un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent”. (Isac Mihai/N.G.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *