Oligarhii rusi scapa de afacerile din Transnistria

, , , ,
 

usmanovAflata in cadere libera, regiunea separatista transnistreana nu mai reprezinta un mediu prielnic de afaceri pentru magnatii rusi care cauta sa isi lichideze business-urile din zona. Din aceasta categorie face parte si Uzina Metalurgica de la Rabnita. Cel mai bogat rus, patronul grupului Metalloinvest, Alisher Usmanov (foto), si-a vandut actiunile de la aceasta uzina catre autoritatile separatiste de la Tiraspol. Intreprinderea a trecut din proprietate privata in cea a administratie locale. Liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Sevciuk, a precizat ca se va face tot posibilul ca uzina sa activeze in continuare in regim normal si sa fie pastrati toti angajatii. Presa din regiune scrie ca la uzina muncesc peste 2500 de persoane. 95% din productia uzinei este exportata.

Actele au fost semnate de Nazim Efendiev, directorul comercial al grupului Metalloinvest si Alevtina Slipcenko, sefa asa-zisului minister al economiei de la Tiraspol. Slipcenko a dat asigurari ca intreprinderi va continua sa activeze in regim normal, iar cei 2500 de angajati nu vor ramane fara lucru. Nu se stie care este valoare tranzactiei, nici care sunt motivele retragerii grupului Metalloinvest, una din cele mai mari companii siderurgice din Rusia, proprietate a miliardarului Aliser Usmanov. Anul trecut, uzina a functionat datorita comenzilor din statele UE, in special Polonia, devenind cel mai mare exportator din regiunea transnistreana, scrie Unimedia.info. Presa de la Chisinau mai scrie ca acelasi lucru s-ar putea intampla si cu Uzina de Ciment de la Rabnita. in vara anului trecut, 30% din actiunile uzinei au fost vandute companiei rusesti „Metalloinvest”.

Separatism falimentar

Agentia Karadeniz a mai scris despre faptul ca economia regiunii separatiste transnistrene este in colaps pe fondul agravarii situatiei economice din Rusia, tara de care administratia de la Tiraspol este depedenta. Problemele financiare se extind acum si asupra incapacitatii de plata pentru salarii si ale beneficii banesti pentru sectorul public. Principalele motive, care se afla la baza situatie economice complicate din regiune sunt situatia instabila pe pietele exterioare, caderea cererii pentru productia din rmn, precum si devalorizarea rublei rusesti, care s-a rasfrant direct asupra activitatii economice ale intreprinderilor din regiune. Faptul ca guvernul regiunii separatiste nu are bani ca sa plateasca pensiile si sa asigure financiar alte programe sociale, a fost recunoscut in ajun de catre presedintele autoproclamatei Republicii Moldovenesti Transnistrene (RMN) Evgheni Sevciuk. El a mai spus ca bugetul regional asigura doar 60 la suta din fondul de pensii, iar diferenta este acoperita din imprumuturi din exterior.

2 raspunsuri
  1. Boris
    Boris says:

    Prieteni de ale lui dodon care nu vede nimic in afara de Rusia, nu am cotra nimic la ce tine de relatiile busines cu Rusia, dar nici chiar asa de ingust in relatii interstatle nu trebuie sa fii.

    Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] si nu in bugetul regiunii. La inceputul anului, la inceptul acestui an, cel mai bogat rus, patronul grupului Metalloinvest, Alisher Usmanov, si-a vandut actiunile de la aceasta uzina catre autoritatile separatiste de la […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *