Viceprim-ministru pentru Reintegrare din Guvernul Republicii Moldova, domnul Oleg Serebrian este licențiat în Relații Internaționale al Institutului European de la Nisa și doctor în Științe Politice al Academiei de Științe de la Chișinău. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2005-2010, precum și Ambasador al Republicii Moldova în Franța, Delegat Permanent al Republicii Moldova la UNESCO și ulterior Ambasador al Republicii Moldova în Germania. Din ianuarie 2022, este viceprim-ministru pentru Reintegrare în Guvernul Republicii Moldova. Domnul Serebrian deține mai multe premii de prestigiu, printre care: Ofițer al Ordinului Național Steaua României (2000) și Înalt Cavaler al Ordinului de Stat „Gloria Muncii” al Republicii Moldova (2020).
KARADENIZ PRESS: Ce implicații geopolitice ar avea pentru Republica Moldova încetarea furnizării de gaz rusesc către Transnistria prin Ucraina?
Oleg Serebrian: Pentru Chișinău, gestionarea eficientă a situației create în urma sistării furnizării gazului din Federația Rusă regiunii transnistrene poate reprezenta o oportunitate de a câștiga simpatia locuitorilor din stânga Nistrului, care, în majoritatea lor covârșitoare sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Vedem deja că au loc, de ani buni, schimbări în bine în ceea ce privește percepția Chișinăului în regiunea transnistreană, inclusiv privind susținerea de către cetățenii de acolo a reintegrării țării, ne arată asta anumite sondaje. Vom lucra pentru fortificarea acestor dispoziții pozitive, suntem pregătiți să ajutăm populația din stânga Nistrului să facă față situației dificile care ar putea urma în următoarele săptămâni și luni. De aici și până la a discuta implicații geopolitice majore e o cale lungă, însă e clar că sporirea dependenței regiunii transnistrene de Chișinău contribuie la apropierea reintegrării.
KARADENIZ PRESS: În ce măsură o astfel de situație ar putea influența securitatea națională și energetică a Republicii Moldova, având în vedere amenințările Moscovei privind protecția Transnistriei?
OLEG SEREBRIAN: Autoritățile de la Chișinău au recunoscut amenințările pe care le creează comportamentul și acțiunile agresive ale Federației Ruse securității naționale a Republicii Moldova, pe multiple paliere, și iau măsuri pentru fortificarea capacității de protecție a statului și societății împotriva acestora. În acest sens, pot fi consultate atât noua Strategie a securității naționale, cât și Strategia națională de apărare, votată pe 26 decembrie 2024 în Parlament.
KARADENIZ PRESS: Care sunt măsurile luate de Republica Moldova pentru a identifica soluții alternative de alimentare cu gaz a regiunii transnistrene?
OLEG SEREBRIAN: În ultimii ani, autoritățile naționale au reușit să întreprindă o serie de măsuri eficiente de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaz a teritoriului controlat al Republicii Moldova, acestea produc deja efecte pentru cetățenii noștri, în sensul în care ei nu mai pot fi șantajați de nimeni cu accesul la această resursă. Astfel, soluțiile alternative de alimentare cu gaz a regiunii transnistrene există – având în vedere că ele funcționează pentru malul drept al Nistrului, este evident că și malul stâng poate fi aprovizionat. Problema este prețul acestui gaz, unul pe care cetățenii de pe malul stâng, având în vedere nivelul de trai de acolo, al salariilor, pensiilor, nu-l pot suporta în cazul unei schimbări bruște a acestuia. În acest sens, Chișinăul a sugerat anterior exponenților de la Tiraspol să ia măsuri de creștere graduală a prețului gazului pentru consumatorul final din regiune, astfel încât șocul să nu fie atât de brusc, însă s-a lovit de reticența acestora. Într-un final, trebuie să înțelegem cu toții că resursele energetice au prețul lor, un preț de piață, și, până la urmă, și în regiunea transnistreană vor trebui să lucreze regulile pieței, aceleași care lucrează pe tot teritoriul național, nu alte pretinse reguli.
KARADENIZ PRESS: Ar putea această criză energetică să devină o oportunitate, astfel încât sprijinul oferit de guvernul de la Chișinău să schimbe percepția locuitorilor asupra relației cu Rusia și să-i orienteze către o cooperare mai strânsă cu Republica Moldova?
OLEG SEREBRIAN: Da, vedem această posibilitate și lucrăm în această direcție. Pentru noi, pentru autorități, este esențial ca locuitorii regiunii transnistrene să se elibereze de sub imperiul fricii și incertitudinii în care sunt menținuți de propagandiștii locali aflați în solda structurilor ilegale cu veleități de autorități de la Tiraspol, care, la rândul lor, își primesc scenariile gata făcute la Moscova. Credem că atitudinea și mai ales acțiunile Chișinăului în perioada care urmează vor fi de natură să contribuie la această eliberare a minților cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului și, într-un final, la câștigarea lor de partea autorităților naționale pentru a putea înfăptui restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova prin reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene.
KARADENIZ PRESS: O parte din mass-media vorbește despre iminența unei crize umanitare în regiune. Este Republica Moldova pregătită să gestioneze o eventuală criză umanitară generată de sistarea livrărilor de gaz către Transnistria și impactul acesteia asupra populației din regiune?
OLEG SEREBRIAN: Chișinăul își va îndeplini toate obligațiile pozitive care rezultă din faptul că regiunea transnistreană este parte inalienabilă a Republicii Moldova, recunoscută internațional ca atare, și peste 90% dintre locuitorii acesteia sunt cetățenii statului nostru. Ne vom ajuta oamenii în pofida tuturor dificultăților.
KARADENIZ PRESS: Mizează Republica Moldova pe sprijinul comunității internaționale, mai ales pe statele membre UE, pentru depășirea acestei posibile crize?
OLEG SEREBRIAN: Autoritățile naționale se află în contact permanent cu principalele organizații internaționale și misiuni diplomatice acreditate la Chișinău, inclusiv cu cele ale statelor membre UE, acestea comunicându-și deja disponibilitatea de a ne ajuta să facem față cu succes situațiilor dificile care ar putea urma. Le suntem recunoscători tuturor partenerilor noștri internaționali și vom continua să sporim cooperarea cu aceștia în interesul cetățenilor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului.
KARADENIZ PRESS: Cum comentați recentele declarații ale autorităților Federației Ruse care, prin intermediul Mariei Zaharova, au afirmat că vor asigura protecția cetățenilor săi din regiunea separatistă Transnistria și a contingentului de pacificatori, menționând că acțiunile care vor reprezenta o amenințare pentru aceștia vor fi considerate un atac împotriva Rusiei?
OLEG SEREBRIAN: Declarațiile la care vă referiți fac parte din paleta instrumentelor de război hibrid pe care le folosește Federația Rusă împotriva țării noastre. Întregul lor „arsenal” este cunoscut, nu merită să intrăm în detalii. Ceea ce vă pot spune este că autoritățile naționale vor continua să implementeze politicile asumate de reintegrare a Republicii Moldova pe cale exclusiv pașnică.
KARADENIZ PRESS: În ultimele trei decenii au existat mai multe strategii ori planuri de reintegrare, mai mult ori mai puțin viabile. Are Republica Moldova în acest moment o strategie de reintegrare a regiunii transnistrene în spațiul constituțional?
OLEG SEREBRIAN: Autoritățile naționale acționează în conformitate cu politicile publice adoptate în domeniul reintegrării țării, care presupun implementarea de acțiuni îndreptate spre restaurarea spațiilor naționale unice în domeniile economiei, fiscalității, educației, culturii etc. Din acest punct de vedere, Republica Moldova a avut dintotdeauna, are în prezent și va continua să aibă propria strategie de reintegrare a regiunii transnistrene.
0 Comentarii