Olanda. Scandalul siteului extremist continua

, ,
 

Site olandaAmbasadorii din Olanda ai unui număr de 10 ţări din Europa Centrală şi de Est au trimis o scrisoare deschisă liderilor partidelor politice de la Haga pentru a protesta în legătură cu un site creat de formaţiunea antiimigraţie PVV pentru a strânge plângeri împotriva cetăţilor din statele respective.
Conform agenţiei poloneze de presă PAP, scrisoarea face apel la liderii formaţiunilor politice din Olanda să se distanţeze de această ‘iniţiativă regretabilă’. Ambasadorii ar urma să aducă marţi acest caz şi în atenţia parlamentarilor. Premierul polonez Donald Tusk este la curent cu acest caz, dar a precizat că opţiunile de proteste sunt limitate deoarece site-ul este iniţiativa unui politician, şi nu a guvernului, transmite Agerpres. Liderul PVV Geert Wilders a spus ca reacţie la scrisoarea ambasadorilor că ‘este păcat’. Site-ul nu se concentrează pe anumite ţări, ci adună informaţii în legătură cu tulburarea ordinii publice şi presiunea asupra locurilor de muncă, a spus Wilders, citat de Volkskrant.
Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a declarat vineri seară că site-ul ‘este un apel deschis la intoleranţă’. “Site-ul PVV contravine în totalitate principiilor europene”, a precizat Reding. “În Europa, sprijinim libertatea. Sprijinim un continent liber unde cetăţenii pot circula, munci şi studia unde vor”, a spus Reding.
Site-ul, lansat recent, le cere oamenilor să raporteze plângeri legate de imigranţi din Europa Centrală şi de Est în Olanda. “Aveţi probleme cu oameni din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba în favoarea unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim”, se scrie pe site. “Europa să ne slăbească”, a spus Wilders ca reacţie la declaraţia comisarului Reding. “Am avut peste 32.000 de rapoarte. Site-ul este un succes”, a precizat el. Dutchnews.nl notează totuşi că nu se ştie câte din aceste plângeri sunt reale.
Premierul olandez, Mark Rutte, a refuzat luni seară să-şi exprime o poziţie în legătură cu iniţiativa partidului PVV. ‘Nu ne vom exprima o poziţie, este vorba despre site-ul unui partid, nu site-ul guvernului’, a afirmat primul ministru olandez în faţa ziariştilor, cu ocazia unei deplasări în teritoriu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *