Olanda nu se lasă şi îşi menţine poziţia: Nu vrea România in Schengen. MAE îşi exprimă dezacordul faţă de menţinerea de către Olanda a condiţionării aderării la spaţiul Schengen de progresele României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
„MAE îşi exprimă dezacordul faţă de menţinerea abordării strict politice a Olandei în ceea ce priveşte interpretarea progreselor României în cadrul MCV, respectiv privind conectarea artificială a aderării la spaţiul Schengen de raportul MCV din vara 2012”, se arată într-un comunicat MAE de la Bucureşti. MAE arată că a luat notă de constatările din scrisoarea transmisă de către Ministerul Afacerilor Externe olandez Camerei Reprezentanţilor a Parlamentului din Olanda, referitoare la rapoartele intermediare ale Comisiei Europene pentru România şi Bulgaria în cadrul MCV, precum şi de conţinutul dezbaterilor desfăşurate, joi, pe această temă în legislativul olandez.
În acest context, MAE reaminteşte că raportul intermediar privind progresele României în cadrul MCV, publicat de Comisia Europeană în 8 februarie, consemnează în detaliu progresele realizate de România. În plus, ministerul arată că şi autorităţile olandeze au recunoscut faptul că România a înregistrat progrese în scrisoarea transmisă la 14 februarie către Parlamentul naţional, precum şi în luările de poziţie ale oficialilor olandezi în contextul publicării raportului.
„Raportul interimar publicat de Comisia Europeană ilustrează cu claritate, cu argumente tehnice de necontestat, caracterul cuprinzător, substanţial şi durabil al măsurilor de reformă adoptate de România în sfera de aplicabilitate a MCV. Mai mult, prin constatările şi recomandările sale, raportul certifică foarte clar faptul că aplicarea reformelor în România a depăşit etapa legislativă şi se axează în prezent pe implementare consecventă şi consolidarea unor rezultate pozitive, deja vizibile în practică”, subliniază MAE.
Iniţiativa contreversată a PVV
Parlamentul European a decis să organizeze o dezbatere în cadrul viitoarei sale sesiuni plenare din martie pe tema site-ului de Internet antieuropean şi antiimigraţie creat de partidul olandez PVV al lui Geert Wilders, la iniţiativa preşedintelui grupului PPE, Joseph Daul. Dezbaterea va avea loc la 13 martie la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European. Ambasadorii din Olanda ai unui număr de 10 ţări din Europa Centrală şi de Est au trimis o scrisoare deschisă liderilor partidelor politice de la Haga pentru a protesta în legătură cu un site creat de formaţiunea antiimigraţie PVV pentru a strânge plângeri împotriva cetăţilor din statele respective. Liderul PVV Geert Wilders a spus ca reacţie la scrisoarea ambasadorilor că ‘este păcat’. Site-ul nu se concentrează pe anumite ţări, ci adună informaţii în legătură cu tulburarea ordinii publice şi presiunea asupra locurilor de muncă, a spus Wilders, citat de Volkskrant.
Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding a declarat vineri seară că site-ul ‘este un apel deschis la intoleranţă’. “Site-ul PVV contravine în totalitate principiilor europene”, a precizat Reding. “În Europa, sprijinim libertatea. Sprijinim un continent liber unde cetăţenii pot circula, munci şi studia unde vor”, a spus Reding. Site-ul, lansat recent, le cere oamenilor să raporteze plângeri legate de imigranţi din Europa Centrală şi de Est în Olanda. “Aveţi probleme cu oameni din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba în favoarea unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim”, se scrie pe site. “Europa să ne slăbească”, a spus Wilders ca reacţie la declaraţia comisarului Reding. “Am avut peste 32.000 de rapoarte.
0 Comentarii