Oficialii si cetatenii turci, tot mai dezinteresanti de o apropiere de UE

, , , ,
 

turkey EU am2Pe fondul asteptatii raportului anual al UE privind progresele democratice si respectarea drepturilor fundamentale este asteptat cu incordare in Turcia, autoritatile de la Ankara devin tot mai dezinteresate de apropierea de Bruxelles. Potrivit ministului pentru Integrare Europeana, Egemen Bagis, Turcia nu va deveni probabil niciodata membra a UE. “Privit pe termen lung, sunt de parere ca Turcia va avea o situatie comparabila cu cea a Norvegiei. Vom indeplini standardele europene, vom actiona in stransa cooperare cu UE, dar nu vom fi niciodata membru cu drepturi depline”, a declarat Bagis pentru ziarul turcesc Hürriyet, citat de Deutsche Welle. Turcia este incepand din 2005 candidat oficial la integrarea in UE. Cu toate acestea, interesul pentru Europa se estompeaza in societatea turceasca. Potrivit unui sondaj recent, mai putin de 50 la suta din turci sunt pentru aderarea la UE. in 2004, trei din patru turci se declarasera pentru. Totodata, o treime din cei chestionati s-au declarat acum strict impotriva integrarii. Cu noua ani in urma, impotriva erau doar noua la suta.

Protestele din Piata Taksim, un punct de cotitura

in 2013 s-a produs o racire considerabila a relatiilor dintre Turcia si UE. Mai ales interventia brutala a politiei impotriva protestatarilor din Istanbul, nemultumiti de proiectata transformare a Parcului Gazi, a produs iritare la Bruxelles. Comisia Europeana intentiona sa deschida deja din iulie negocierile legate de capitolul 22 privind “politicile regionale si coordonarea instrumentelor de structura politica”, dar Olanda si Germania s-au opus tocmai din cauza felului in care guvernul turc a reactionat la demonstratii. in plus, controversat ramane felul in care Ankara interpreteaza conceptul de libertate a presei. Presedintele delegatiei UE pentru Turcia, Maurice Ripert, vorbeste de existenta unor neajunsuri la acest capitol. De aceea, el se asteapta ca raportul Comisiei, ce va fi publicat pe 16.10, sa se refere si la tentativele politicienilor de a intimida presa, precum si la atotprezenta autocenzura. Diplomatul francez vorbeste de asemenea despre o “situatie mediocra” in privinta respectarii drepturilor omului. Totusi, Turcia nu este doar criticata la Bruxelles. Saptamana trecuta UE s-a aratat satisfacuta de noul “pachet democratic” adoptat de Ankara si a elogiat reformele premierului turc Recep Tayyip Erdogan. Pachetul, calificat drept progres de comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, confera intre altele mai multe drepturi minoritatilor.

Si Turcia are nevoie de UE

Totusi, din punct de vedere economic, Turcia are nevoie de UE. Potrivit economistului Mustafa Sönmez, este important pentru o tara sa fie membra a UE sau candidata oficiala la aderare, cand este vorba de investitii straine. Numai eforturile Ankarei de integrare in structurile europene atrag investitori straini in Turcia, a declarat el pentru DW. Senem Aydin, politolog, crede ca UE este un motor de democratizare a Turciei. “Mai ales in ultimii cinci ani, s-a putut constata ca democratia ar fi avut de suferit in Turcia fara influenta exercitata de UE”, a afirmat ea pentru DW. Totusi, experta nu crede ca noul “pachet democratic” al lui Erdogan va produce o ameliorare a relatiilor cu UE. Mult mai importanta este in acest sens solutionarea problemei Ciprului. Or, in absenta unei solutionari, Aydin nu crede ca negocierile de aderare vor progresa.

1 răspunde
  1. Ahmet
    Ahmet says:

    Ati graşit, Nu avem nevoie de UE. Chiar, nu vream sa intram la UE…Romania au intrat, acuma sunteti mai bine de cat inainte de UE. EU nu cred.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *