Oficial SUA: În estul Ucrainei este un „război fierbinte”, nu un „conflict înghețat”

, , , ,
 

 

Liderul rebelilor separatiști proruși din Donețk, Aleksandr Zaharcenko (centru)

Trimisul special al SUA la Kiev, Kurt Volker, a declarat, că agresiunea rusă este de vină pentru violențele din estul Ucrainei, acolo unde oamenii mor, în ceea ce trebuie numit un „război fierbinte”, și nu „conflict înghețat”. Declarațiile oficialului american au făcute în cadrul vizitei pe care acesta a efectuat-o la finalul săptămânii trecute în regiunea Donețk, în orașul Kramatorsk, relatează portalul censor.net.ua, preluat de Karadeniz Press. El a mai spus că va face un set de recomandări care vor merge la Washington pentru ca SUA să se poată implica mai bine în procesul de pace. „Acesta nu este un conflict înghețat, ci un război fierbinte. Este o criză imediată pe care trebuie să o abordăm rapid”, a declarat el.

Volker este un diplomat de carieră și un fost ajutor al senatorului republican american John McCain care s-a exprimat deschis pentru trimiterea de armament letal Ucrainei din partea SUA pentru a face față agresiunii armate a rebelilor proruși din estul Ucrainei. Volker este fostul reprezentant permanent al SUA la NATO și a fost numit în noua sa funcție la începutul acestei luni.

De altfel, Volker a declarat că înarmarea forțelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei. Volker nu consideră că această decizie ar fi una provocatoare. „Armele defensive, cele care ar permite Ucrainei să se apere singură și să scoată din luptă tancurile, de exemplu, ar ajuta de fapt” la oprirea Rusiei de a amenința Ucraina, a declarat Volker în interviul pentru BBC.

„Nu spun că vom face asta, subiectul urmează să fie discutat și decis, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau încurajator pentru Ucraina înseamnă a înțelege greșit situația”, a adăugat el. Pentru a avea succes în instaurarea păcii în estul Ucrainei este nevoie, potrivit lui Volker, de un nou dialog strategic cu Rusia. O încetare a focului a fost convenită la Minsk în februarie 2015, însă au loc încălcări frecvente ale acestui armistițiu fragil. Armata ucraineană a anunțat săptămâna trecută că cinci militari și-au pierdut viața în urma unor tiruri ale rebelilor la nord de Donețk.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *