Oficial rus: START-2 va fi semnat in cateva zile

, , , ,
 

Kremlin_i_CongressNoul tratat pentru dezarmare nuclear START-2 dintre Washington si Moscova va fi semnat “in cateva zile”, a anuntat luni ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov, citat de RIA Novosti. Precedentul acord dintre cele doua parti expirase la 5 decembrie iar semnarea unui nou documente va parafa intelegerea de “resetare a relatiilor” dintre SUA si Rusia.
“Suntem literalmente aproape (de un acord), cred ca in zilele urmatoare aceasta problema va fi incheiata”, a afirmat oficialul rus. Cu toate acestea, intrebat asupra locului unde va fi semnat noul tratat, Serghei Riabkov a raspuns ca aceasta problema urmeaza sa faca obiectul unei intelegeri intre parti si ca “atata timp cat lucrul asupra nuantelor (din text) nu este incheiat, este dificil de a discuta locul” semnarii textului.
Diplomatul rus a precizat ca problema interdependentei intre START si scutul antiracheta american in Europa “este in studiu de la inceputul procesului de pregatire a proiectului”. in privinta locului semnarii tratatului, cotidianul rus Kommersant scria sambata, citand o sursa apropiata negocierilor, ca documentul va fi semnat la inceputul lunii aprilie, la Praga, si nu la Kiev asa cum propusese presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, intrucat americanii nu au fost de acord cu aceasta propunere.

Deznodamant asteptat

Secretarul de stat american Hillary Clinton declara vinerea trecuta, dupa intalnirea avuta la Moscova cu presedintele rus Dmitri Medvedev, ca partile “sunt foarte aproape de un nou acord cu privire la dezarmarea nucleara”. “Negociatorii au reusit sa rezolve principalele probleme, raman doar unele aspecte tehnice”, indica dna Clinton, exprimandu-si speranta ca tratatul va putea fi semnat “Œn curand”. Omologul sau rus Serghei Lavrov amintea in aceeasi zi ca, in timpul primei lor intalniri, in aprilie 2009, Dmitri Medvedev si Barack Obama au cazut de acord ca exista o legatura intre armele strategice ofensive si sistemul de aparare antiracheta. “Presedintii au dispus atunci guvernelor Rusiei si SUA sa tina cont de aceasta interdependenta”, sublinia ministrul rus. Presedintii rus si american, Dmitri Medvedev si Barack Obama, au definit in iulie obiectivul de a reduce numarul focoaselor nucleare la un interval de 1.500-1.675 pentru fiecare dintre cele doua state foste adversare ale Razboiului Rece, iar numarul vectorilor capabili sa le transporte sa fie redus, de asemenea, pana la un interval de 500-1.100.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *