Stratele Unite ale Americii este în ofensivă energetică în Turcia

de | iul. 5, 2024 | Știri | 0 comentarii

Turcia și Statele Unite poartă discuții privind construcția de centrale nucleare de capacitate mare și reactoare modulare mici (SMR), a anuțat marți 2 iulie 2024 Yusuf Ceylan, Director General al Direcției Generale Energie Nucleară și Proiecte Internaționale din ministerul turc de resort, la un eveniment dedicat energiei nucleare ce se desfășoară la Istambul. Domnia sa […]

Turcia și Statele Unite poartă discuții privind construcția de centrale nucleare de capacitate mare și reactoare modulare mici (SMR), a anuțat marți 2 iulie 2024 Yusuf Ceylan, Director General al Direcției Generale Energie Nucleară și Proiecte Internaționale din ministerul turc de resort, la un eveniment dedicat energiei nucleare ce se desfășoară la Istambul.

Domnia sa a spus: „SUA arată un interes serios față de obiectivul Turciei de a-și crește capacitatea de energie nucleară și de a construi noi centrale electrice. (…) Putem lua în considerare zonele centralelor electrice existente sau centralelor noi. (…) Negociem cu SUA atât pentru centrale electrice mari, cât și pentru reactoare modulare mici (SMR). (…) Colaborăm cu ei pentru a încerca să le reducem dependența (de Rusia) în orice mod putem.”

Discuțiile au început de puțin timp, conform lui Jeff Flake, ambasadorul SUA în Turcia, ce a declarat in iunie 2024 că Ankara „a vorbit cu noi și cu alții despre construirea reactoarelor modulare mici”.

Conform lui Ceylan, negocierile se duc și cu Coreea de Sud pentru a doua centrală nucleară planificată a fi construită în regiunea Sinop, pe malul Mării Negre.
Turcia intenționează să construiască trei centrale nucleare cu patru reactoare și să le completeze cu SMR-uri la final însumând o capacitate totală de generare de 20.000 MW pentru a-și diversifica mixul de producție de energie electrică.

Contexul îl gășiti în analiza noastră „Turcia – un potențial hub energetic pentru Europa?” unde se spune: „În Strategia Energetică Internațională a Turciei se prevede ca aceasta să își diversifice rutele de transport și resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze naturale, să contribuie la securitatea energetică regională și globală, să devină o piață de energie regională și să-și dezvolte o industrie nucleară.
În 2010, Turcia și Federația Rusă au semnat un contract prin care RosAtom și cu subsidiarele sale vor construi o centrală nucleară la Akkuyu, pe țărmul Mării Mediterane. Construcția la primul reactor a început în 2018 și se preconizează a fi operațional la sfârșitul lui 2024. Al doilea reactor este și el început, urmând ca la finalizarea centralei să existe patru reactoare de 1.200 MW fiecare (total 4800 MW), astfel Turcia acoperindu-și aproximativ 10% din necesarul de consum de energie electrică. Proprietarii proiectului Akkuyu Nuclear JSC sunt numai companii subsidiare RosAtom.”

Fig. 1 – Așezarea geografică a celor două centrale nucleare ale Turciei
Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *