Ofensiva energetică azeră din Europa trece prin Ungaria

de | iun. 6, 2024 | Știri | 0 comentarii

Pe fondul opriri gazoductelor ce traversează Ucraina și aprovizionează cu gaze Europa, Azerbaijanul va ocupa locul lăsat liber de Federația Rusă. Dar asta nu înseamnă că Moscova nu va mai câștiga bani din gaze deoarece este acționar la marele zăcământ de gaze azer de la Shah Deniz. Astfel zilele trecute au fost două conferințe de […]

Pe fondul opriri gazoductelor ce traversează Ucraina și aprovizionează cu gaze Europa, Azerbaijanul va ocupa locul lăsat liber de Federația Rusă. Dar asta nu înseamnă că Moscova nu va mai câștiga bani din gaze deoarece este acționar la marele zăcământ de gaze azer de la Shah Deniz.

Astfel zilele trecute au fost două conferințe de presă, una la Baku și alta la Budapesta. La Baku, ministrul de externe al Azerbaidjanului, Jeyhun Bayramov, a anunțat o colaborare esențială cu Ungaria. La Budapesta ministrul maghiar al Afacerilor Extern, Peter Szijjarto, a anunțat că va prelua un pachet de 5% din compania Southern Gas Corridor. Această companie trasportă gaze pe teritoriul Georgiei din zăcământul Shah Deniz din Marea Caspică catre TANAP.

La Baku s-a precizat că grupul maghiar MVM (din care face parte si MOL) va mai prelua și o participație de 4% în Azerbaijan Gas Supply Company Limited, compania ce se ocupă cu comercializarea și vânzarea de gaze naturale produse din zăcământul de gaz Shah Deniz.

În acest moment, exploatarea de la Shah Deniz este deținută de BP (23,99%), SGC Azerbaijan (21,02%), LukOil (19,99%), TPAO Turcia (19%) și NICO Iran (10%), fiind operată de BP.

Specificăm că instalațiile Shah Deniz pot produce până la 29 de miliarde de metri cubi de gaz natural și aproximativ 60 de milioane de barili de condens de gaz anual. Shah Deniz deține rezerve de peste 218 mmc de gaz natural și 371 de milioane de barili de condens ce vor fi extrase în aproximativ 20 de ani.

Ansamblul de conducte alternative gazelor rusești ce alimentează Europa este format din:

South Caspian Pipeline (SCP) ce are o lungime de 692 km (443 km în Azerbaidjan și 249 km în Georgia) și capacitatea anuală de transport de 24 mmc / an.

TANAP ce are 1.793 km lungime și capacitatea actuală de transport de 23 mmc / an, urmând ca să crească la 31 mmc / an în 2026.

TAP are 878 km (550 prin Grecia, 215 km prin Albania si 105 km prin Marea Adriatică) cu capacitatea de 10 mmc / an, urmând aprovizionând Italia cu 8 mmc / an, Grecia cu 1 mmc / an și Bulgaria cu 1 mmc / an.

Fig 1 – Traseul SCP – TANAP – TAP (sursa: tanap.com)

Principala companie energetică din Ungaria, MOL, deține deja participații semnificative în proiecte energetice cheie din Azerbaidjan: un pachet de 9,57% din zăcământul petrolier Azeri-Chirag-Gunashli și un pachet de 8,9% din conducta Baku – Tbilisi – Ceyhan.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *