Ofensiva diplomatica israeliana la Cairo

de | aug. 1, 2010 | Alte regiuni, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, are astăzi o întrevedere la Cairo cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak, relateaza surse diplomatice arabe, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Discuţiile au loc pe fundalul intensificarii demersurilor americane pentru inceperea negocierilor directe israelo-palestiniene.

Presedintele israelian Peres si omologul sau egiptean Mubarak relanseaza procesul de pace din Orientul Mijlociu

Presedintele israelian Peres si omologul sau egiptean Mubarak relanseaza procesul de pace din Orientul Mijlociu

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, are astăzi o întrevedere la Cairo cu omologul său egiptean, Hosni Mubarak, relateaza surse diplomatice arabe, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Discuţiile au loc pe fundalul intensificarii demersurilor americane pentru inceperea negocierilor directe israelo-palestiniene. Întrevederea intervin la o zi după atacul aerian al Israelului asupra Fâşiei Gaza, ca răspuns la atacul cu rachete din partea Hamas, asupra oraşului israelian Ashkelon, de vineri.
Reamintim ca saptamana trecuta, Liga Arabă şi-a dat acordul asupra trecerii la negocieri directe, de la cele indirecte, active în prezent, în cazul în care unele cereri ale palestinienilor for fi îndeplinite în avans. Conform surselor citate, Liga Araba doreste finalizarea negocierilor privind stabilirea frontierelor dintre Israel si viitorul stat palestinian.

Zid contra arme

Anterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a facut referire la posibilitatea stationarii de forte israeliene la frontiera de est a viitorului stat palestinian independent pentru a combate contrabanda cu arme. Intr-un recent discurs tinut la o conferinta a consulilor onorifici ai statului evreu, Netanyahu a subliniat ca Israelul trebuie sa rezolve in mod eficient chestiunea demilitarizarii statului palestinian prin oprirea intrarii ilegale de arme in primul rand la frontiera de est a statului palestinian. O asemenea evolutie ar putea fi prevenita doar prin stationarea unor forte israeliene credibile la frontierele palestiniene, considera premierul israelian.
Totodata, autoritatile israeliene şi-au manifestat speranţa ca zidul subteran pe care Egip îl construieşte de-a lungul graniţei sale cu Fâşia Gaza, să fie finalizat până la sfârşitul anului. „Acest proiect, ce implică ridicarea unei bariere de oţel de 20 de metri în subteran, precum şi un sistem de securitate, ar trebui să împiedice contrabanda”, a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial israelian, referindu-se la graniţa dintre Gaza şi Egipt. Israel a făcut presiuni asupra Egiptului pentru a pune capăt contrabandei, prin care le este furnizată palestinienilor atât muniţie, cât şi bunuri de bază ce lipsesc în Gaza, din cauza blocadei israeliene la restul de frontieră.

Riposta aeriana

Fortele aeriene israeliene au efectuat vineri un atac aerian impotriva Fasiei Gaza, un important militant palestinian fiind ucis si alti cativa raniti. Surse oficiale israeliene au afirmat ca atacul a survenit dupa ce s-a tras cu rachete asupra Israelului, fiind vizate o bază de antrenament a Hamas din oraşul Gaza, precum si instalatii de fabricare a rachetelor si armelor usoare ale militantilor palestinieni.
Atacul a avut loc la câteva ore după ce militanţii Hamas au lansat o rachetă spre oraşul israelian Ashkelon, proiectilul distrugand câteva maşini şi un bloc de locuinţe.

Gilad Shalit la Cairo

Potrivit cotidianului kuweitian al-Jazirah, soldatul israelian Gilad Shalit, rapit in urma cu trei ani de organizatia Hamas, ar fi fost transferat in urma cu cateva luni din Fasia Gaza in Egipt. Gilad Shalit s-ar afla in prezent la Cairo, unde a fost insotit de Mahmud Azzahar, unul dintre liderii Hamas in Fasia Gaza. Postul de radio Vocea Israelului a citat anterior declaratia unui lider al Hamas de la Damasc, Ossama Abu Khaled, care sustine ca schimbul de prizonieri in cadrul caruia va fi eliberat Gilad Shalit ar putea fi amanat deoarece Israelul a exprimat numeroase rezerve cu privire la o serie de detinuti palestinieni a caror eliberare este solicitata de Hamas.

Razboi simulat

Armata israeliana a simulat in aceasta luna doua scenarii de razboi cu Siria si Iranul, pentru care au fost mobilizati ofiteri de rezerva, relateaza mass-media araba, citand surse israeliene. In cursul manevrelor israeliene au fost simulate atacuri cu rachete balistice echipate cu incarcaturi conventionale si neconventionale, la care a participat si Comandamentul Protectiei Civile si care a activat un scenariu de distribuire rapida de masti de gaze populatiei din zonele amenintate.
La scenariul de razboi impotriva Siriei a participat o brigada de parasutisti care a practicat diverse exercitii de lupta impotriva fortelor siriene si ale organizatiei Hezbollah. Pe Podisul Golan s-au desfasurat manevre de anvergura cu participarea de tancuri, artilerie si unitati de geniu sprijinite de avioane si elicoptere de lupta si au avut loc trageri cu munitie de razboi.

Mostenire macabra

Conflictul israelo-palestinian s-a soldat cu aproape 8.900 de morti in ultimele doua decenii, majoritatea dintre ei palestinieni, a subliniat intr-o declaratie publicata recent organizatia israeliana pentru drepturile omului B’Tselem. Fortele israeliene au omorat 7,398 de palestinieni, inclusiv 1,537 de minori, in Israel si in teritoriile ocupate, in aceasta perioada, in timp ce palestinienii au omorat 1483 de israelieni, inclusiv 139 de minori, a spus B’Tselem. Dintre victimele israeliene, 488 au fost ofiteri de politie si militari, iar 995 au fost civili ucisi in atacuri in Israel sau in teritoriile ocupate, se arata in declaratie.
Anul 2009, marcat de ofensiva militara a Israelului in Fasia Gaza, a fost cel mai sangeros din ultimele doua decenii pentru palestinieni. In total 1033 de palestnieni, inclusiv 315 minori, au fost ucisi pana acum in 2009, majoritatea lor in timpul ofensivei din Fasia Gaza, a subliniat raportul, adaugand ca un total de 1387 de palestinieni au fost ucisi in timpul ofensivei israeliene.
Pentru Israel, 2002 a fost anul cel mai sangeros cu 420 de morti, inclusiv 269 de civili dintre care 47 minori, a subliniat declaratia.

Raport contestat

Aproximativ 7.500 de palestinieni erau detinuti la sfarsitul lui decembrie 2010 in inchisorile israeliene, din Israel si Cisiordania, se arata intr-un recent raport prezentat de oficialii palestinieni, contestat de partea israeliana. Printre acesti detinuti se afla 34 de femei, 310 minori si 304 persoane in detentie administrativa fara proces.
Un numar de saptesprezece dintre detinuti sunt parlamentari, membri ai Consiliului legislativ palestinian (Parlamentul local), majoritatea fiind reprezentanti ai miscarii radicale palestiniene Hamas.
Marea majoritate a detinutilor (6.330) sunt originari din Cisiordania. Alti 750 provin din Fasia Gaza, aflata sub controlul Hamasului, si sunt in imposibilitatea de a primi vizitele familiilor lor din cauza blocadei israeliene impotriva acestui teritoriu. Un numar de 420 de detinuti sunt arabi israelieni sau rezidenti din Ierusalimul de Est, anexat dupa cucerirea sa de Israel in iunie 1967, indica raportul. Cei mai vechi detinuti palestinieni sunt doi frati, Fakhri si Nail Barghouthi, precum si Akram Mansour, aflati in inchisoare de 32 de ani.
Totodata, peste 5.000 de persoane au fost arestate in 2009, iar cea mai mare parte a fost apoi eliberata. Conform surselor citate, cei 7.500 de palestinieni sunt inchisi pentru activitati antiisraeliene, de la apartenenta la organizatii ilegale pana la participarea la atentate.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *