Occidentul trebuie sa-si reseteze relatiile cu Turcia

de | iun. 14, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii al premierului Erdogan a castigat pentru a treia oara consecutiv alegerile legislative. Dupa aproape un deceniu de guvernare (din 2002), regimul moderat islamist de la Ankara nu si-a erodat credibilitatea, ci dimpotriva, poate forma singur guvernul,
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, pregatit pentru un nou mandat in fruntea Turciei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, pregatit pentru un nou mandat in fruntea Turciei

 

Partidul Dreptatii si Dezvoltarii al premierului Erdogan a castigat pentru a treia oara consecutiv alegerile legislative. Dupa aproape un deceniu de guvernare (din 2002), regimul moderat islamist de la Ankara nu si-a erodat credibilitatea, ci dimpotriva, poate forma singur guvernul, caci detine majoritatea in noul parlament, chiar daca nu a obtinut majoritatea de doua treimi, necesara pentru convocarea unui referendum vizand modificarea Constitutiei.

In deceniul de guvernare Erdogan, Turcia s-a stabilizat politic si economic si are o noua statura regionala si internationala. Armata nu mai dicteaza in treburile tarii si a fost trimisa in cazarmi, se lucreaza la reglementarea problemei kurde, iar cresterea economica a fost continua, imuna la criza mondiala. Turcia este astazi a 17-a putere economica a lumii, in 2010 sporul economic a fost de 8,9 la suta. Intr-un moment cand americanii si europenii se alarmeaza de nivelul indatorarii lor, guvernul Erdogan anunta ca Turcia si-a rambursat datoria contractata la FMI pana in 2013 – transmite din Ankara un corespondent occidental. Datoria publica nu e de loc impovaratoare (40 la siuta din PIB), schimburile comerciale sunt alerte (in prima jumatate a lui 2011 au crescut cu 20 la suta), sistemul bancar este stabil. Intre 2005 si 2010, produsul intern brut a crescut cu 50 la suta, iar la o populatie egala, Turcia produce de doua ori si jumatate mai mult decat Algeria, Tunisia si Marocul luate impreuna.

Relatiile Turciei cu tarile din zona sunt mai bune ca oricand de la proclamarea republicii (exceptie, Armenia), iar “primavara araba” vede un model in “islamo-capitalismul” imaginat de Ankara. Optiunea europeana este reiterata viguros, in ciuda obstructiei Bruxellesului (si nu numai), statutul de membru al NATO nu e pus in discutie, dar Turcia nu se aliniaza automat la decizii ale Aliantei pe care le apreciaza neconforme cu interesele nationale. Activismul diplomatic catre toate azimuturile se traduce, intre altele, prin 12 noi ambasade deschise in Africa din 2009, iar alte opt vor fi inaugurate pana in 2012. Produsele turcesti de consum curent inunda pietele regionale, serialele turce tv, dublate in araba, de mare audienta, indica si ele ca in materie de soft power Turica sta bine.

In fata unei Aliante Atlantice si a unei Uniuni Europene cu politici neconcludente, Ankara persist are o linie hotarata si eficienta. Drept pentru care, Javier Solana, fost secretar general al NATO, apoi demnitar de seama al UE, indeamna, intr-un articol, la resetarea relatiilor Turcia-UE. “Lumea are nevoie ca Turcia si UE sa lucreze impreuna”, afirma liderul occidental.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *