Obiectivul Fara viza

de | mart. 22, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Desfiintarea vizelor intre Turcia si Rusia, de la jumatatea lui aprilie 2011, a fost primita cu statisfactie de beneficiari – oamenii de afaceri si studentii, care pot calatori mai lesne pentru bussines sau studii, dar si de prestatorii din industria turistica si cea hoteliera, si in general de publicul interesat a face turism in Rusia.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, favorizat de noul acord

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, favorizat de noul acord

Desfiintarea vizelor intre Turcia si Rusia, de la jumatatea lui aprilie 2011, a fost primita cu statisfactie de beneficiari – oamenii de afaceri si studentii, care pot calatori mai lesne pentru bussines sau studii, dar si de prestatorii din industria turistica si cea hoteliera, si in general de publicul interesat a face turism in Rusia. Satisfactia a fost insotita insa si de un sentiment de amaraciune, caci lumea si-a adus aminte ca o alta mare dorinta a cetatenilor turci, eliminarea vizelor de calatorie cu statele europene din UE intarzie sa se produca, desi Turcia a inceput negocierile de integrare europeana de peste cinci ani. Intre timp, UE a ridicat restrictiile privitoare la viza pentru Serbia, Muntenegru si Macedonia, state care nici nu au inceput inca negocierile de aderare la UE.

Principalele conditii formulate Turciei sunt introducerea pasapoartelor biometrice si acordul de readmisie. Un asemenea acord ar implica acceptul Turciei de a primi inapoi cetatenii altor state care au intrat ilegal in spatial Uniunii Europene via Turcia. Anual, zeci de mii de migranti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia intra in tarile vesteuropene in cautarea unei vieti mai bune, dar ideea ca Ankara ar trebui sa-i reprimeasca si sa-i adaposteasca pe teritoriul ei pe cei intrati fara acte in regula in Europa Unita este respinsa categoric de oficialitatile turce. Chiar daca UE a promis ajutor financiar pentru constructia unor centre de refugiati in Turcia, problema este departe de a se rezolva definitiv astfel, caci Ankara ar trebui sa renegocieze cu tarile respective reintoarcerea in tarile de origine a refugiatilor. Iar o mare parte din acesti refugiati provin din Afganistan.

Guvernul Erdogan a lansat ocampanie pentru extinderea listei de state in care cetatenii turci nu mai au nevoie de viza si aceste tari sunt in numar de peste 60, dar statele din UE nu figureaza pe aceasta lista. In lipsa unor progrese in negocierile de aderare la UE, care sunt blocate in primul rand de problema Ciprului de Nord (cel putin acesta este principalul motiv invocat de Bruxelles), partidul APK de guvernamant spera ca macar problema eliminarii vizelor sa dea o satisfactie alegatorilor turci, care vor fi chemati la alegeri in 2011. “Pentru oamenii de afaceri, studentii si alte categorii este foarte important sa poata calatori fara restrictii in Eorpopa”, explica politologul Beril Dedeoglu de la Universitatrea Galatasaray. “Teama europenilor ca turcii saraci vor migra masiv din tara lor nu este fondata”, sustine doamna Dedeoglu.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *