Obama sustine ca Osama bin Laden a fost ucis

, ,
 

osama-bin-ladenPresedintele american Barack Obama a anuntat luni dimineata ca Osama ben Laden a fost ucis de SUA in cursul unei operatiuni tip comando in Pakistan si a salutat ajutorul dat de autoritatile din Islamabad. Liderul Al-Qaida a fost ucis intr-o resedinta aflata in apropiere de Islamabad, capitala Pakistanului, in cadrul unei operatiuni militare pilotate de SUA, afirmase anterior un responsabil al serviciilor de informatii pakistaneze. Intrebat despre eventuala participare a serviciilor de informatii pakistaneze in operatiune, Presedintele american a indicat doar ca “a fost o operatiune de natura foarte sensibila in materie de informatii”. Un responsabil al Serviciului de informatii pakistanez a confirmat luni dimineata ca Osama ben Laden a fost ucis in Pakistan. Potrivit CNN, care il citeaza pe responsabilul pakistanez, Osama ben Laden a fost ucis intr-o “operatiune foarte sensibila”, decisa pe baza unor informatii, despre care pentru moment nu pot fi furnizate detalii. Acest anunt intervine dupa aproape 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, care au ucis circa 3.000 de persoane in New York si Washington. In pofida unei urmariri de mare amploare desfasurate de fortele americane, in special in zonele de frontiera intre Afganistan si Pakistan, Ben Laden a reusit sa scape cautarilor, pana acum. La aflarea stirii, sute de americani s-au adunat in fata Casei Albe pentru a sarbatori evenimentul, in asteptarea momentului in care el va fi confirmat oficial de presedintele Barack Obama

Vila la 100 de kilometri de Islamabad

Cladirea de trei etaje din Abbotabad unde a fost localizat Osama bin Laden se afla la circa 100 de kilometri de Islamabad, au declarat surse oficiale americane, precizand ca operatiunea s-a soldat si cu moartea altor patru persoane, relateaza CNN. “O echipa americana redusa” a fost implicata in operatiunea de la Abbotabad, au precizat sursele citate, fara a putea confirma prezenta unor membri ai fortelor armate la fata locului. O alta sursa oficiala a precizat ca bin Laden a opus rezistenta si a fost ucis intr-un schimb de focuri. O sursa din cadrul Congresului american a declarat ca liderul terorist a fost impuscat in cap. In confruntari au mai fost ucisi inca trei barbati si o femeie folosita ca scut uman, insa nu au fost inregistrate victime in randurile americanilor prezenti la fata locului, au precizat sursele citate. Printre victime s-ar afla si unul dintre fiii sai, alti doi barbati, probabil mesageri folositi de liderul al-Qaida, si o femeie care il proteja pe unul dintre barbati, au precizat sursele citate. Alte doua femei au fost ranite in urma atacului asupra resedintei unde se adapostea bin Laden si unde se aflau mai multe femei si copii. Echipa americana a fost prezenta in zona cladirii – de opt ori mai mare decat cele din jur – timp de circa 40 de minute. In timpul raidului, un elicopter american s-a prabusit, ca urmare a unei defectiuni tehnice, au afirmat sursele citate, adaugand ca aparatul de zbor a fost distrus in urma incidentului. Pakistanul a confirmat, luni, ca Osama bin Laden, a fost ucis in cursul unei operatiuni desfasurate “direct” de fortele americane pe teritoriul sau, conform angajamentului Washigntonului de a-l ucide sau captura oriunde in lume.

Risc de securitate

Cadavrul lui Osama bin Laden a fost inmormantat in mare, trupul sau neinsufletit fiind tratat potrivit traditiei islamice, a declarat un oficial american pentru CNN. Cadavrul liderului Al-Qaida, Osama bin Laden, a fost identificat cu ajutorul recunoasterii faciale si altor metode, a declarat un alt oficial american, pentru acelasi post de televiziune. Oficialul a declarat ca era clar pentru fortele de asalt ca acest cadavru se potriveste descrierii lui Osama bin Laden, dar au folosit “tehnica recunoasterii faciale, intre altele, pentru confirmarea identitatii” acestuia. Un oficial din cadrul serviciilor de securitate a declarat ca au existat confirmari multiple ca acest cadavru este al lui bin Laden. El nu a putut preciza insa daca au fost efectuate teste ADN. Organizatorul atentatelor de la 11 septembrie, Khaled Sheikh Mohammed, le-a declarat interogatorilor ca Al-Qaida a ascuns o bomba nucleara in Europa, pregatita sa fie declansata daca Osama bin Laden va fi prins sau ucis. El a declarat, de asemenea, ca a inceput pregatiri si a constituit doua celule de militanti care sa comita un atentat pe aeroportul londonez Heathrow, scria saptamana trecuta presa internationala, preluand dezvaluiri WikiLeaks. Statele Unite le-au cerut luni cetatenilor americani aflati in strainatate sa dea dovada de prudenta, afirmand ca exista riscul producerii unor “violente antiamericane” dupa anuntul privind moartea lui Osama bin Laden, in urma unei operatiuni americane in Pakistan, transmite Mediafax. “Departamentul de Stat ii avertizeaza pe cetatenii americani care calatoresc sau locuiesc in strainatate in legatura cu potentialul ridicat de izbucnire a unor violente antiamericane, tinand cont de recentele activitati antiteroriste din Pakistan”, se arata intr-un comunicat oficial. “Data fiind incertitudinea si volatilitatea actualei situatii, cetatenii americani aflati in zone unde evenimentele recente pot provoca violente antiamericane sunt sfatuiti ferm sa isi limiteze deplasarile in afara resedintei sau hotelului si sa evite adunarile si manifestatiile”, adauga Departamentul de Stat. De asemenea, intr-un comunicat, Interpol apreciaza ca moartea lui Osama bin Laden creeaza “un risc terorist mai ridicat din partea Al-Qaida sau a teroristilor care se inspira de la Al-Qaida”. “Teroristul cel mai cautat din lume nu mai este, dar moartea lui bin Laden nu reprezinta disparitia organizatiilor afiliate Al-Qaida sau inspirate de Al-Qaida, care continua si vor continua sa se implice in atacuri teroriste din intreaga lume”, a subliniat secretarul general al Interpol, Ronald Noble. “Trebuie deci sa ramanem uniti si concentrati pe cooperare si lupta in care ne-am implicat, nu numai impotriva acestei amenintari mondiale, dar si impotriva terorismului comis de orice grupare, indiferent unde se afla aceasta”, a adaugat el.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *