Obama a aprobat bugetul Pentagonului: 725,9 miliarde de dolari

, , ,
 

Guantanamo, problema eterna a administratiei americane

Guantanamo, problema eterna a administratiei americane

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a promulgat recent legea finantelor 2011 pentru Pentagon, dar a exprimat determinarea sa de a inchide inchisoarea militara de la Guantanamo in pofida unor dispozitii introduse de Congres ce impiedica de facto o asemenea operatiune. Cele doua camere ale parlamentului au adoptat la 23 decembrie aceasta lege de 725,9 miliarde de dolari, dupa mai multe luni de negocieri, pentru anul bugetar ce a inceput la 1 octombrie. Dar textul cuprinde o masura ce “interzice utilizarea de fonduri ale Departamentului Apararii pentru a construi sau modifica localuri in Statele Unite pentru detinuti transferati din centrul de detentie de la Guantanamo”. El interzice in afara de aceasta Pentagonului sa finanteze “transferul, eliberarea sau ajutorul” pentru detinuti de la Guantanamo in Statele Unite. El interzice de asemenea transferul de detinuti spre tari unde fosti detinuti de la Guantanamo au fost transferati si au reluat de atunci “activitati teroriste”.

Guantanamo, vizat de Casa Alba

Vineri, intr-un comunicat, Obama a estimat ca asemenea dispozitii “reprezinta o sfidare fara precedent si periculoasa a autoritatii puterii executive de a stabili cand si unde detinutii de la Guantanamo trebuie judecati, pe baza faptelor si circumstantelor fiecarui dosar si a intereselor noastre de securitate nationala”. “Judecarea teroristilor in fata unui tribunal federal constituie un instrument puternic in eforturile noastre destinate sa protejeze tara si ramane printre optiunile la dispozitia noastra”, a mai indicat Obama, care a promis in prima zi a mandatului sau ca va inchide la anul inchisoarea situata la o baza navala americana in Cuba. “In pofida obiectiilor mele categorice fata de aceste dispozitii, contra carora administratia mea s-a opus constant, am promulgat aceasta lege datorita importantei de a finanta, printre altele, activitatile noastre militare in 2011”, explica presedintele, dand totodata asigurari ca chestiunea ramane deschisa. La inchisoarea de la Guantanamo se mai afla inca 173 de detinuti, dintre care numai trei au beneficiat de un proces intr-o forma potrivita. Ei erau 240 cand Obama a venit la Casa Alba la 20 ianuarie 2009.

Reduceri de 178 de miliarde

De asemenea, Pentagonul a anuntat, vineri, scaderi bugetare in valoare de 178 de miliarde de dolari pe parcursul urmatorilor cinci ani, scaderi care se vor obtine in principal prin intermediul reducerilor de personal, micsorarea nivelului de birocratie si eliminarea unor programe de investitii. In cadrul unei conferinte de presa, ministrul Apararii, Robert Gates, a indicat ca departamentul sau va putea, fara indoiala, sa reinvesteasca suma de 100 de miliarde obtinuta din aceste economisiri in alte programe ce vizeaza imbunatatirea conditiilor de care beneficiaza trupele, dar si in noi sisteme de aparare. Restul de 78 de miliarde de dolari vor fi destinate pentru scaderea deficitului, reforma sistemului sanitar militar si pentru reducerea personalului de la sol incepand din 2015. Concret, planurile prevad o diminuare cu 27.000 a numarului de soldati din armata si cu 20.000 a celor din infanteria marina, o initiativa care va duce la economisirea sumei de sase miliarde de dolari. Gates a mai anuntat anularea unui program referitor la fabricarea unui vehicul amfibiu pentru infanteria marina, in valoare de 13 miliarde de dolari. A fost anulata, totodata, si comanda de fabricare a unei rachete sol-sol. Casa Alba i-a cerut Pentagonului sa reduca minim 78 de miliarde de dolari din planurile sale bugetare, intre anii fiscali 2012 – 2016.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *