Știrea pe scurt
În 20 noiembrie 2024, la Oradea s-a semnat o scrisoare de intenție între conducerea Sinteza SA Oradea și reprezentantul companiei Lockheed Martin pentru transferul de tehnologie (Gridstar Flow) în vederea realizării unei fabrici de acumulatori de mare capacitate.
Investiția inițială este de 50 milioane de euro, din care 25 sunt câștigati de Sinteza din PNRR și se preconizează a fi finalizată în 2026.
Acordul stabilește cadrul în care cele două companii vor dezvolta noua capacitate de producție a electrolitului negativ al acumulatorilor cu o capacitate de 30.000 tone / an. Fabrica va fi prima din Europa și cea mai mare din lume. La semnarea acordului au participat ambasadorul SUA în România, E.S. Kathleen Kavalec și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Stocarea cea mai mare problema a sistemului energetic național
Deoarece energia regenerabilă este intermitentă se genereaza dezechilibre in sistemul energetic national. Astfel avem perioade cu producție mare care nu are cerere dar și perioade cu cerere așa de mare încât nu există capacități de productie care să o acopere. Este simplu: dacă este secetă scade producția din hidro, dacă ziua e mai scurtă sau avem nori, fotovoltaicele nu produc la capacitate iar dacă nu bate vântul sau bate prea tare, eolienele nu produc nimic. Dacă e foarte frig, nici hidro și nici eolienele nu produc.
Astfel rețeaua de transport a Transelectrica și retelele regionale de distribuție, având o tehnologie neadaptată la noile capacități regenerabile, sunt suprasolicitate. Singura rezolvare este de a avea solutii de stocare.
Despre acumulatori de mare capacitate
Acumulatorii de mare capacitate sunt esențiali pentru aplicații de stocare a energiei regenerabile produsă intermitent, vehiculele electrice și sisteme industriale.
Sunt mai multe tipuri de acumulatori de mare capacitate: primii care au fost folosiți sunt cu plumb și acid și care au cost redus, fiabilitate și toleranță bună la suprasarcina dar în schimb au o greutate mare și o densitate energetică mică. Acumulatorii litiu – ion au câteva avantaje: densitate energetică mare și timp de încărcare rapid. Acumulatorii litiu – polimer sunt flexibili în exploatare prin modularitate și tranziență și prin greutate redusă, dar densitate energetică mai mică decât cei pe litiu – ion. Un alt tip este cel nichel – cadmiu care are cel mai mare dezavantaj, toxicitatea ridicată deoarece cadmiu este toxic, după care urmează densitatea energetică mai mică, dar au reziliență mai mare la șocuri electrice, la încărcări și descărcări frecvente. Acumulatorii nichel – metal – hidrură au dezavantajul că se descarcă rapid și durată de viață mai mică.
Toate tipurile deacumulatori descrise mai sus au în componență materiale critice, adică metale și pământuri rare pe care Republica Populară Chineză au monopol mondial, ceea ce reprezintă o mare vulnerabilitate în securitatea energetică. Mai există și alte dezavantaje: prețul mare per MWh și durata de viață mică în comparație cu următoarele tipuri.
Acumulatorii în flux redox, adică cu acumulare de energie chimică ce provine din energia electrică, au o bună scalabilitate și cicluri de viață mult mai mari și timp de reîncărcare mai mic la decât celelalte tipuri.
Cea mai fiabilă (pot ajunge la 80 de ani de funcționare) și cea mai rezilientă este acumularea în hidrocentrale cu pompaj. Acestea au două lacuri de acumulare la altitudini diferite, transformând reversibil energia electrică în energie mecanică potențială. Marile dezavantaje sunt cele legate de costuri, care sunt extrem de mari, un timp mare de finalizare (aproximativ 10 ani) și potențiale probleme de mediu.
Avantajele acumulatorilor redox
Acumulatorii redox sunt un tip de sistem de stocare electrochimica a energiei care utilizează reacții redox (reducere-oxidare) ale unor substanțe chimice dizolvate în electroliți lichizi. Acești electroliți sunt depozitați în rezervoare externe și circulați printr-o celulă electrochimică, unde energia este stocată sau eliberată. În timpul încărcării, energia electrică este utilizată pentru a induce reacții chimice care stochează energia în electroliți. În timpul descărcării, reacțiile inverse au loc eliberând energia electrică stocată. Nu ocupă mult spațiu, dar volumul rezervoarelor externe este substanțial. Marele avantaje sunt: prețul de stocare per MWh este mult mai mic decât al celorlalte tipuri de acumulatori în anii de funcționare, nu utilizează materiale critice și timpul de realizare a investiției este mic.
Randamentele acumulatorilor redox (eficiența energetică) ajung la 85%, puțin mai mici, dar comparativ cu randamentele ce folosesc celelalte tehnologii, dar avantajul scalabilității, al ciclului de viață mai mare și cel mai important, al securității în exploatare sunt definitorii în alegerea acestei tehnologii. Am mai putea adăuga lipsa poluării și costurile foarte mici de decomisionare.
Cel mai mare avantaj este lipsa riscurilor folosirii materialelor critice monopolizate, dupa cum am spus, de Republica Populara Chineză, ce este liderul BRICS, alături de Federația Rusă, blocul geopolitic care s-a format pentru a schimba actuala ordine mondială.
De aici derivă și avantajul României: poate deveni un lider regional în domeniul eficienţei şi securităţii energetice prin producția de acumulatori cu o tehnologie americană revoluționară și cu partener una din cele mai importante companii americale, Lockheed Martin.
Lockheed Martin este o companie americană cu prezență globală în industria de apărare, cu inovații și în industria energetică. Este listată la Bursa din New York (LMT) cu o capitalizare bursieră de 126,74 miliarde de dolari.
Sinteza S.A. Oradea este o companie românească cu peste 100 de ani de experienţă în industria chimică, fiind listată la Bursa de Valori București (STZ) cu o capitalizare bursieră de aproape 25 milioane de lei.
0 Comentarii