O navă cu armament de contrabandă din Ucraina, reţinută de Grecia

, , , , , , ,
 
Autoritatile elene au arestat o nava cu armament de contrabanda, fabricat in Ucraina

Autoritatile elene au arestat o nava cu armament de contrabanda, fabricat in Ucraina

Grănicerii greci au reținut, la sfârşitul săptămânii trecute, o navă ce transporta ilegal armament din Ucraina spre Libia, Turcia sau Siria, relatează surse guvernamentale de la Atena, citate de agenţia de presă KARADENIZ PRESS. La bordul navei, care arbora pavilionul statului african Sierra Leone, au fost descoperite cantitați mari de arme și de muniții fără documentele ncesare, inclusiv 20 mii de automate Kalașnikov și alte tipuri de armament și muniții. În afară de acastea, nava transporta și substanțe explozibile, acuzatii respinse de capitanul navei, Husein Yilmaz. Conform cercetărilor preliminare, nava respectivă a mai fost utilizată în trecut pentru transportarea drogurilor către state ale UE.

Enigmă maritimă

Echipajul navei „Nour M” nu a putut prezenta documentele legale pentru marfa transportată, inclusiv și permisiunea ONU de a transporta armament în zonele de conflict armat. Nava a fost încărcată și a plecat din Ucraina, punctul final de destinaţie putând fi, conform rezultatelor percheziţiei, porturile Iskenderun (Turcia), Tartus (Siria) ori Tripoli (Libia).
„Nour M” a fost reținut lângă insula Simi din Marea Egee, iar echipajul său a fost arestat și transferat în portul Rodos. Conform declarației Pazei de Coastă din Grecia, datele din satelit au demonstrat că nava a pornit dintr-un port ucrainean. „Documentele de încărcare indică că nava se îndrepta spre Libia, dar cursul navei arată că destinația putea fi și altă țară”, se arată în declarație.

Răspuns ucrainean

Serviciul de presă al Ministerului de Externe din Ucraina a confirmat reținerea navei, precum şi faptul că aceasta a plecat dintr-un port ucrainean, dar a menționat că printre cei 8 membri ai echipajului nu este niciun cetățean ucrainean. Ambasada ucraineană din Grecia a contactat organele competente ale statului elen și a primit confirmarea reținerii navei „Nour M” de către paza de coastă de pe insula Rodos.
Surse diplomatice de la Kiev au declarat pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS că, pentru a urmări desfășurarea evenimentelor legate de reținerea navei respective, reprezentanții misiunii diplomatice ucrainene de la Atena au stabilit și mențin contacte permanente cu responsabilii eleni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *