O initiativa a Romaniei, votata la Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU

, ,
 

Consiliul Drepturilor Omului din cadrul ONU votează vineri o rezoluţie iniţiată de România în domeniul promovării drepturilor omului şi democraţiei, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu.
“Vineri, în Consiliul Drepturilor Omului de la Geneva va fi votată o rezoluţie importantă iniţiată de România în ceea ce priveşte drepturile omului şi democraţia. Sperăm că această rezoluţie va fi votată de o largă majoritate a membrilor Consiliului Drepturilor Omului. Aceasta va fi o altă contribuţie a României la sistemul ONU în ceea ce priveşte promovarea valorilor importante care sunt deja principii ale legii internaţionale: democraţia şi drepturile omului”, a declarat Aurescu miercuri, la Bucureşti, la ceremonia de deschidere a conferinţei “Bucharest International Students Model United Nations 2012”.
Rezoluţia care va fi votată vineri, la Geneva, în Consiliul Drepturilor Omului, este al şaselea document referitor la democraţie pe care România îl iniţiază la ONU şi are toate şansele să fie adoptat având drept co-autori peste 50 de state, transmite Agerpres. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, proiectul de rezoluţie face legătura dintre statul de drept, democraţie şi drepturile omului, fiind primul document iniţiat de ţara noastră în Consiliul Drepturilor Omului, şi face parte din preocupările României la ONU începând cu anul 2000.

Valoare practica pentru Orientul Mijlociu

“Proiectul de rezoluţie se înscrie într-o linie de preocupare în timp a României care începând cu 2000 până în 2005 a promovat documente care se referă la o astfel de problematică. În 2000, rezoluţia se referea la promovarea şi consolidarea democraţiei, în 2001 la continuarea dialogului privind măsurile de promovare şi consolidare a democraţiei, în 2003 la interdependenţa dintre democraţie şi drepturile omului, în 2004 la rolul organizaţiilor regionale, subregionale (…) în promovarea democraţiei, iar în 2005 făcea legătura dintre democraţie şi statul de drept. Acestea au fost rezoluţii promovate în cadrul Comisiei drepturilor omului care este organismul reformat şi transformat în acest Consiliu al Drepturilor Omului de acum”, a declarat Aurescu.
Reprezentantul MAE a mai arătat că acest document are şi o valoare practică pentru statele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în contextul evenimentelor care au avut loc în urmă cu un an. “Aici sunt state care sunt interesate să vadă ce soluţii pot aplica pentru tranziţia spre un stat democratic, spre stat de drept, spre o construcţie statală care să îmbine şi protecţia drepturilor omului, care fusese afectată în regimurile anterioare revoluţiilor arabe”, a mai spus secretarul de stat.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *