Nunta strategica Naftogaz-Gazprom, amanata temporar

de | mai 19, 2010 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Companiile Gazprom si Naftogaz vor continua sa negocieze eventuala fuzionare, dar decizia de construire a gazoductului South Stream a fost deja luata si proiectul va fi realizat independent de aceste negocieri, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de mass-media internationala

Naftogaz refuza temporar oferta matrimoniala a Gazprom

Naftogaz refuza temporar oferta matrimoniala a Gazprom

Companiile Gazprom si Naftogaz vor continua sa negocieze eventuala fuzionare, dar decizia de construire a gazoductului South Stream a fost deja luata si proiectul va fi realizat independent de aceste negocieri, a declarat presedintele rus Dmitri Medvedev, citat de mass-media internationala. „Gazprom si Naftogaz vor continua negocierile. Tema fuzionarii va fi dezbatuta si la nivelul ministerelor energiei”, a mai declarat acesta. Insa „daca este vorba despre trasee de deviere, gazoductele South Stream si Nord Stream, deciziile pe aceasta tema au fost deja luate”, a subliniat Medvedev.
Reamintim ca avand o capacitate anuala de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream vizeaza diminuarea dependentei furnizorilor si consumatorilor de gaz fata de tarile de tranzit, adica Ucraina, cu care Rusia a avut in trecut numeroase conflicte in acest domeniu. Pentru construirea partii terestre, sunt studiate mai multe trasee si toate trec prin teritoriul UE. Costul proiectului este evaluat la 25 miliarde de euro si gazoductul ar trebui sa intre in serviciu in 2015.

Oferta refuzata

Reamintim ca in ajunul vizitei la Kiev a presedintelui rus Dmitri Medvedev, ministerul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko a purtat la Moscova negocieri privind unificarea Gazprom si Naftogaz Ukrainy. Conform surselor diplomatice ucrainene, autoritatile ucrainene de la Kiev nu vor accepta o asemnea inghitire a Naftogaz de catre Gazprom, deoarece pornind de la valoarea companiilor, este posibila o singura varianta, de fuziune, considerata nefavorabila partii ucrainene
Ucraina ar dori sa pastreze controlul in noua companie, propunand Rusiei sa vina cu o parte a zacamintelor rusesti de gaze si a conductelor ucrainene. In plus, Kievul insista pe ideea readucerii la viata a proiectului privind crearea unui consortiu de transport al gazelor, adauga mass-media de la Kiev.
Potrivit deputatul ucrainean Serghei Pashinski, Guvernul tarii doreste „o unificare pe picior de egalitate – 50 la 50, sau, si mai bine, de 60 la 40 in favoarea Ucrainei si conducere totala a noii companii”. El a explicat ca acest lucru este posibil daca Gazprom va aduce in intreprinderea mixta o parte din zacamintele sale.

Propunere strategica

Anterior, premierul rus Vladimir Putin a propus fuziunea companiei rusesti Gazprom si a celei ucrainene Naftogaz. Anuntul soc facut de premierul de la Moscova ar putea starni ingrijorarea Uniunii Europene, care a privit mereu cu precautie planurile Rusiei de extindere in domeniul gazelor naturale. De asemenea, declaratia lui Putin are darul sa infurie opozitia pro-occidentala din Ucraina, intr-un context politic intern tensionat. „Am facut o propunere… Propun fuziunea Gazprom si Naftogaz”, a declarat Putin dupa discutiile avute la Soci cu omologul sau ucrainean, Mykola Azarov. Oficialul de la Moscova a adaugat ca negocierile in aceasta chestiune ar putea demara imediat dupa sarbatorile nationale din Rusia, prevazute pentru primele doua saptamani din luna mai.
Oficialii ucraineni au parut insa luati prin surprindere de anuntul lui Putin, afirmand ca ideea nu a fost discutata in negocierile dintre cei doi premieri. Ei si-au exprimat insa disponibilitatea de a discuta si studia propunerea facuta de oficialul rus.
Potrivit informatiilor, un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din acesta traverseaza teritoriul ucrainean. Mass-media considera ca anuntul surprinzator al lui Putin este ultimul efort de a reinvia relatiile dintre cele doua tari, dupa venirea la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Kremlinului. Opozitia de la Kiev a criticat deja extrem de dur anuntul recent, prin care Flota rusa din Marea Neagra va ramane in regiune pana in 2042. Acestia l-au acuzat pe Ianukovici ca vrea sa vanda Rusiei suveranitatea Ucrainei.
Totodata, premierul rus Vladimir Putin a anuntat recent ca banca ruseasca de stat VTB este gata sa acorde Ucrainei un imprumut de 500 de milioane de dolari, necesari refacerii economiei sale afectata de criza.

Acces greoi

Federatia Rusa nu exclude posibilitatea tranzitului gazelor naturale din zona Asiei Centrale spre Ucraina via Rusia, a declarat recent la Kiev presedintele Dmitri Medvedev, la incheierea vizitei oficiale efectuate in fosta republica sovietica, relateaza agentia Inforusia. Reamintim ca Republica Ucraina cumpara gazele direct din Turkmenistan, pana in 2006 cand intermediar a devenit compania ruso-ucraineana, RosUkrenergo. Aceasta a fost eliminata in 2009 de pe piata ucraineana de catre fostul prim-ministru Iulia Timosenko, care a adus Ucraina in situatia de a cumpatra gaz exclusiv din Rusia.
Problema reluarii livrarilor de gaz turkmen catre Ucraina va trebui discutata in perioada urmatoare, a declarat si presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, exprimandu-si speranta in sprijinul Moscovei pentru cumpararea de gaz turkmen de catre tara sa. “Este o chestiune care nu se poate regla bilateral. Este vorba de acordurile Rusiei si Ucrainei cu Uzbekistanul si cu alti parteneri, cum ar fi Turkmenistanul”, a explicat Medvedev, la un forum al oamenilor de afaceri in capitala Ucrainei.
Posibilitatea ca Moscova sa acorde Ucrainei acces la gazele mai ieftine din Asia Centrala este privita cu scepticism de analisti, care critica lipsa de transparenta a sistemului de livrare a gazelor prin intermediari. In ciuda reducerii semnificative obtinute luna trecuta la pretul gazelor rusesti, Ucraina a ramas o sursa de venituri importanta pentru Gazprom, observa intre altii Mihail Korcemkin, de la East European Gas Analysis. “In prezent – spunea el – exporturile de gaz rusesc catre Ucraina aduc venituri nete de 236 dolari la mia de metri cubi, fata de 155 dolari din exporturile Gazprom catre Germania”. La Forumul de la Kiev a participat si controversatul om de afaceri Dmytro Firtash, presedintele consortiului RosUkrEnergo.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *