Numele Macedonia de Nord, inacceptabil pentru Bulgaria

, ,
 

Bulgaria nu va accepta numele “Macedonia de Nord” pentru fosta republică iugoslavă, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute premierul bulgar Boiko Borisov.
El a spus că Sofia nu este de acord cu nicio propunere care va conţine vreo referinţă geografică, pentru că în acest fel Skopje ar putea să aibă pretenţii teritoriale faţă de Bulgaria. În cadrul diferitelor consultări cu noi, a fost menţionată şi varianta “Macedonia de Nord”, iar noi am spus că nu vom accepta această variantă pentru că este posibil ca în viitor macedonenii să spună că oraşul Blagoevgrad (sud-vestul Bulgariei) le aparţine, a declarat Borisov pentru un post  de televiziune din Sofia.
Bulgaria nu a acţionat niciodată împotriva Macedoniei, a subliniat Borisov în faţa ziariştilor în cadrul forumului “Balcanii în lumea globală: promovarea perspectivei europene”, care a avut loc în capitala bulgară. Oficialul a subliniat că Sofia a fost prima care a recunoscut independenţa fostei republici iugoslave.
Bulgaria nu se implică în dialogul între Macedonia şi Grecia în ceea ce priveşte numele, dar are dreptul să aibă o părere când se propun diferite variante, a precizat ministrul bulgar de externe Nikolai Mladenov, prezent de asemenea la forumul pentru Balcani. Bulgaria a sprijinit întotdeauna perspectiva euroatlantică a Macedoniei, a cărei realizare depinde însă în cea mai mare măsură de Skopje, a mai spus primul diplomat bulgar. Atena refuză să accepte numele Macedonia pentru fosta republică iugoslavă, susţinând că acest nume se referă la o regiune geografică aflată inclusiv pe teritoriul Greciei şi Bulgariei şi de aceea nu poate fi folosit ca denumire de stat. Din cauza acestei dispute nesoluţionate, Atena blochează aderarea Macedoniei la NATO.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *