Nu merge la G8: Vladimir Putin amana intalnirea cu Barack Obama

, , ,
 

Casa Albă a anunţat miercuri că preşedintele rus Vladimir Putin sare peste o vizită planificată în Statele Unite în această luna pentru un summit economic şi o întâlnire mult aşteptată cu preşedintele Barack Obama.
Casa Albă a declarat că Obama a vorbit cu Putin la telefon miercuri. Liderul rus i-a declarat lui Obama că are nevoie de timp pentru a termina formarea noului său cabinet. Putin a preluat puterea în această lună, întorcându-se după şase ani într-un post deţinut anterior. Preşedintele american Barack Obama se va întâlni cu omologul său rus înainte de summitul G20, de pe 18 şi 19 iunie, a menţionat Casa Albă după o discuţie telefonică între Putin şi Obama.
“Invocând responsabilitatea de a finaliza nominalizarea noului Guvern rus, preşedintele Putin şi-a exprimat regretul că nu va putea participa la summitul G8 de pe 18 şi 19 mai, de la Camp David”, a declarat Casa Albă. “Preşedintele Obama a înţeles decizia preşedintelui Putin şi a salutat participarea premierului Medvedev la summitul G8. Obama şi Putin au ajuns la un acord bilateral de a se întâlni înainte de summitul G20 din Los Cabos, Mexic, pe 18 şi 19 iunie”, conform aceleiaşi surse. În timpul conversaţiei telefonice, “cei doi preşedinţi şi-au repetat interesul faţă de un dialog la nivel înalt care caracterizează reluarea relaţiilor” între cele două ţări după începerea mandatului lui Obama, în ianuarie 2009.
Miercuri, Kremlinul a revelat acest apel şi a menţionat că Obama l-a felicitat pe Putin pentru revenirea în fruntea statului rus, luni, după patru ani în care a deţinut funcţia de premier. Nu a făcut referire însă la decizia preşedintelui rus de a nu se prezenta la summit. Putin a criticat constant Statele Unite, acuzând Washingtonul că a ajutat financiar mişcarea de contestaţie fără precedent de la accederea sa la putere în 2000.
Statele Unite s-au arătat a fi “deranjate” marţi de imaginile cu violenţele poliţiei faţă de manifestanţii paşnici din Rusia. Începând cu duminică, sute de opozanţi faţă de puterea rusă au fost arestaţi de către poliţie. Ei contestau învestitura de luni în funcţia de preşedinte a lui Putin, ales în martie după un scrutin marcat de fraude, conform opoziţiei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *