Noul curs politic al Turciei se consolideaza


 

Premierul turc, Recep Tayip Erdogan, multumit de rezultatul referendumului constitutional

Premierul turc, Recep Tayip Erdogan, multumit de rezultatul referendumului constitutional

Noua orientare in politica interna a Ankarei, cu impact direct si asupra politicii sale externe, se consolideaza. Liderii militari laici au pierdut din nou teren si influenta in fata islamistilor moderati, care se considera in aceeasi familie cu democratii crestini conservatori din Europa. Prin referendumul asupra unor amendamente la Constitutie, militarii sunt tot mai indepartati de fraiele puterii, dupa ce au condus autoritar jocul politic decenii de-a randul, inclusiv prin lovituri de stat si incalcari flagrante ale drepturilor omului. De acum inainte, tribunalele civile vor avea o mai mare putere decat cele militare, iar liderii armatei vor putea fi trimisi mai lesne in justitia civila. Limitarea actiunii factorului militar in viata tariii merge si in sensul exigentelor europene, care cer Turciei mai multa democratizare, in perspectiva aderarii sale la UE. Iar populatia Turciei, la referendum, s-a pronuntat clar in acelasi sens. Scriitorul laureat al premiului Nobel Orhan Pamuk a apreciat ca prin referendum s-a intors pagina loviturilor de stat si a anuntat public ca, la referendum, va vota DA. Opozitia, reprezentata in principal de Partidul Republican al Poporului, a inregistrat un scor electoral deprimant, ceea ce intareste pozitia Partidului Dreptatii si Adevarului al premierului Erdogan.

Referendumul a fost, de fapt, o victorie categorica a premierului, aflat la putere din 2002, o victorie care il propulseaza pe Erdogan “in pozitia ideala” (Reuters) in perspectiva alegerilor din 2011, cand va lupta pentru un nou mandat de guvernare, pentru a treia oara consecutiv.
Fractura intre islamisti si laici s-ar putea adanci, prevad unii comentatori. “Politica se va polariza si se va inaspri si mai mult – declara Faruk Lugoglu, fost ambasador in SUA. Partidul la putere va fi mai putin ascultat de opozitie iar aceasta va recurge la vorbe si tactici mai dure pentru a mina guvernul”. Dar agentia Reuters apreciaza ca “partidul aflat ala putere isi datoreaza popularitatea vointei sale de a ancora Turcia in UE si perioadei de crestere fara precedent pe care a pilotat-o. Recesiunea puternica din 2009 a fost compensata de o revenire robusta”.
Ciferele sustin aceste afirmatii. La referendum a participat 77 la suta din corpul electoral, procent de invidiat in cele mai democratice tari ale lumii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *