Nou scandal de spionaj intre Rusia si Marea Britanie

, ,
 

Luke Harding the guardian

Un nou scandal diplomatic risca sa izbucneasca intre Moscova si Londra, dupa celebrele scandaluri de spionaj in care au fost implicati, si de o parte si de alta, mai multi agenti ai ambelor servicii secrete, punctul culminant fiind otravirea, la Londra, a fostului ofiter KGB, Alexander Litvinenko. Corespondentul cotidianului “The Guardian” la Moscova, Luke Harding, a primit, luni, interdictie de intrare in Rusia din cauza unor infractiuni administrative, dar va putea reveni dupa ce isi rezolva problemele de acreditare cu diplomatia rusa, a afirmat marti Ministerul rus al Afacerilor Externe.
“El a incalcat mai multe reguli ce vizeaza activitatea corespondentilor straini, reguli aprobate de guvernul rus in 1994 si pe care toti jurnalistii le cunosc”, a anuntat ministerul rus. Potrivit acestuia, Harding nu a putut intra pe teritoriul rus pentru ca nu a obtinut o noua acreditare inainte de a pleca din Rusia in noiembrie. “Daca Harding respecta regulile, atunci nu va avea probleme in a intra in Rusia”, potrivit ministerului. Potrivit The Guardian, Harding a fost tinut intr-o celula timp de 45 de minute, iar pasaportul i-a fost returnat numai dupa ce a fost urcat la bordul unui avion cu destinatia Marea Britanie. Cotidianul a precizat ca viza jurnalistului a fost anulata si ca un oficial din serviciile de securitate i-a spus: “Pentru tine, Rusia este inchisa”.

Stat mafiot

Jurnalistul britanic Luke Harding a fost expulzat la sfarsitul saptamanii trecute, in timp ce se intorcea la Moscova dupa ce petrecuse doua luni la Londra, lucrand la dezvaluirile site-ului WikiLeaks publicate de cotidianul sau, intre care o nota diplomatica in care Rusia este calificata drept “stat mafiot”, potrivit unui comunicat al The Guardian. Luke Harding, laureat al mai multor premii pentru jurnalism, a lucrat la New Delhi, Berlin si Moscova si a relatat despre mai multe conflicte, inclusiv cele din Irak si Afganistan. El a semnat, alaturi de David Leigh, o carte despre relatiile dintre Guardian si Julian Assange si conditiile in care au fost publicate documentele diplomatice americane obtinute de site-ul WikiLeaks. In luna decembrie 2010, un diplomat a fost expulzat de la ambasada Rusiei la Londra, pentru spionaj. Moscova a raspuns printr-o masura similara.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *