“Noii europeni“, acuzați de rusofobie

,
 
Vladimir Putin, supărat pe noii europeni

Vladimir Putin, supărat pe noii europeni

Relațiile dintre Bruxelles și Moscova sunt ostatece ale rusofobiei “noilor europeni”, care promovează un vector al acutizării tensiunilor, consideră Dmitri Peskov, citat copios de media rusă.

În ceea ce privește relațiile dintre Moscova și Bruxelles, așa cum observăm din ultimele evenimente, aceste relații sunt ostatece ale unei abordări absolut rusofobe, în primul rând din partea noilor europeni și a Poloniei. Aceștia într-adevăr ocupă o poziție destul de intransigentă”, a declarat oficialul la postul public de televiziune „Pervîi Kanal”.

Sunt acele țări care vorbesc cel mai mult despre îngrijorarea lor în legătură cu o amenințare efemeră pe care o văd în Federația Rusă. Totodată, este vorba de acei noi europeni care urmează consecvent calea acutizării tensiunilor”, a adăugat Peskov.

Șarjă anti-SUA

Potrivit lui, aceștia își pun la dispoziție teritoriile pentru avioanele NATO, permit dislocarea trupelor americane.

Ce observăm? Observăm militari americani sau militari NATO care se apropie tot mai mult și mai mult de frontierele noastre. Ce face Rusia în replică? Rusia întreprinde măsuri de asigurare a propriei securități. Este acest lucru favorabil stabilității și previzibilității pe continentul european? Nu. Apare un cerc vicios”, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse.

Acuzații dure

În pofida eforturilor depuse de Merkel și Macron, UE nu a acceptat să organizeze un summit între Bruxelles și Moscova. Potrivit ministrului rus de Externe, acesta este „dictatul” unei minorități rusofobe, în special din țările baltice și Polonia.

Propunerea Franței și a Germaniei de a se organiza un summit Rusia-UE a fost împiedicată din cauza poziției rusofobe a unei minorități din Europa, a scris Ministrului rus de Externe Sergei Lavrov într-un articol publicat luni în ziarul Kommersant și revista ”Rusia în politica globală” („Россия в глобальной политике”).

Politica UE este stabilită din ce în ce mai mult de o minoritate rusofobă agresivă, lucru confirmat deplin la summitul de la Bruxelles din 24 și 25 iunie, care s-a axat asupra perspectivelor privind relaţiile cu Rusia. Inițiativa Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron cu privire la o întrunire cu Vladimir Poutin a fost împiedicată, deşi propunerea abia fusese făcută”, a scris Lavrov.

Rusia, supărată pe membrii NATO din estul Europei

Rusia, supărată pe membrii NATO din estul Europei

Sancțiunile rămân

Imediat după discuțiile dintre președinții Putin și Biden la Geneva, din 16 iunie, „liderii UE și NATO s-au grăbit să declare că nimic nu s-a schimbat în abordarea lor cu privire la Rusia. Mai mult, au spus că sunt pregătiți în cazul unei deteriorări mai mari a relațiilor cu Moscova”, a mai spus ministrul.

Observatorii au constatat că SUA, prin faptul că a avut loc summitul ruso-american la Geneva, a dat undă verde acestei inițiative, dar ţările baltice și polonezii au pus capăt acestei «inițiative personale» din partea Berlinului și Parisului (iar ambasadorii Germaniei și Franței au fost chemați la Ministerul Afacerilor Externe din Ucraina pentru a explica „inițiativa”)”, a subliniat Lavrov.

Discuțiile din Bruxelles au dus, în cele din urmă, către o cerere adresată Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă pentru a elabora noi sancțiuni împotriva Moscovei, „fără a specifica vreun «păcat», ci doar pentru a avea câteva ca rezervă. Dacă vor, vor ei inventa ceva».

La summitul din 24 iunie, Angela Merkel și Emmanuel Macron nu au reușit să convingă omologii să restabilească un dialog direct cu Rusia și să organizeze o întrunire între UE și Vladimir Putin, similară celei de la Geneva.

Inițiativa a fost respinsă de statele baltice, Polonia, Suedia și Olanda. Regretând această situaţie, Rusia a anunţat totuși că este „în favoarea stabilirii unor relații de lucru” cu UE, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.

Summit de tatonare

La întrunirea dintre Putin și Biden s-a discutat o gamă largă de probleme și a fost făcută o declarație comună cu privire la securitatea strategică. În fața jurnaliștilor, Vladimir Putin a descris întâlnirea ca fiind „constructivă”, iar Joe Biden a subliniat că a fost „bună” și „pozitivă”.

Mi se pare că am reuşit să ne înțelegem reciproc, să ne înțelegem pozițiile în probleme cheie”, a adăugat Putin.

La rândul ei, administrația SUA a precizat că summitul a deschis calea către o posibilă îmbunătățire a relațiilor dintre cele două puteri, deși succesul nu este garantat, potrivit consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan. (K.P.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *