Noi tensiuni între Turcia și SUA, din cauza kurzilor din Siria

, , , , , ,
 
Kurzii din Siria au devenit o forță militară regională

Kurzii din Siria au devenit o forță militară regională

Insurgenții kurzi din Siria reprezintă o nou sursă de tensiuni între Ankara și Washington. În timp ce Turcia pregătește o ofensivă împotriva acestora, SUA înarmează forțele de opoziției siriene, unde kurzii joacă un rol determinant.

Turcia va lansa în curând o ofensivă militară asupra enclavei kurzilor din nordul Siriei, a declarat, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, îndemnând Statele Unite să ofere susţinere în lupta împotriva insurgenţilor kurzi, relatează presa americană. Erdogan a afirmat că această operaţiune ce vizează enclava Afrin, situată la graniţa sudică a Turciei, este menită să elimine elementele teroriste din regiune. Regiunea Afrin este controlată de kurzii de la YPG, organizaţie considerată de Ankara drept o grupare teroristă, transmite Mediafax. Preşedintele Turciei a declarat că vrea să coopereze cu SUA în regiune, adăugând că speră că Washingtonul nu va proteja YPG în operaţiunea pe care urmează să o lanseze în Afrin, în pofida faptului că SUA au furnizat armament kurzilor din Siria pentru a lupta împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. ”Ne aşteptăm ca SUA să susţină Turcia în aceste eforturi legitime de a combate terorismul”, a declarat Erdogan.

Turcia controlează circa 2.000 de kilometri pătraţi în nordul Siriei în urma unei operaţiuni transfrontaliere ce a fost lansată în 2016 şi numită ”Scutul Eufratului”. Erdogan a precizat că viitoarea operaţiune militară va fi o continuare a campaniei din 2016. Rajhat Rot, reprezentant al grupării YPG, a declarat că luptele dintre kurzi şi trupele Turciei au început deja de sâmbătă seara, la câteva ore după ce Erdogan a ameninţat că ”îi va zdrobi” pe kurzii din nordul Siriei.

SUA înarmează kurzii

Coaliţia condusă de SUA în Siria acţionează împreună cu miliţiile aliate siriene pentru a crea o nouă forţă de frontieră, compusă din 30.000 de oameni, a anunţat coaliţia, o decizie care nemulţumeşte Turcia, deja iritată de sprijinul american pentru forţele în care domină kurzii în Siria. Potrivit Agerpres, o înaltă oficialitate turcă a declarat pentru Reuters că antrenarea de către SUA a unei nou “Forţe de Securitate a Frontierei” este motivul pentru care însărcinatul cu afaceri american a fost convocat miercuri la Ankara. Oficialitatea turcă nu a oferit şi alte detalii.

Forţa, a cărei primă promoţie de angajaţi este în proces de pregătire, va fi desfăşurată la graniţele din regiunea controlată de Forţele Democratice Siriene (SDF), o alianţă de miliţii din nordul şi estul Siriei, dominată de kurzi. Într-un e-mail trimis Reuters, Biroul Afacerilor Publice al coaliţiei a confirmat detaliile referitoare la noua forţă, relatate de The Defense Post. Circa jumătate din efective forţei va cuprinde veterani SDF, iar recrutarea celeilalte jumătăţi este în curs de derulare, a declarat sursa citată.

O măsură care irită Ankara: “un pas îngrijorător şi inacceptabil”

Forţa va fi desfăşurată de-a lungul graniţei cu Turcia, în nord, la graniţa irakiană în sud-est şi de-a lungul Văii Eufratului. “Sunt făcute eforturi pentru a ne asigura că membrii (forţei) acţionează în zone apropiate de locuinţele lor. Prin urmare, compoziţia etnică a forţei va fi conformă cu zonele pe care le deservesc. Mai mulţi kurzi vor activa în zone din nordul Siriei. Mai mulţi arabi vor activa în zone de-a lungul Văii Eufratului şi de-a lungul graniţei cu Irakul, în sud”, a explicat sursa Reuters.

Într-o primă reacţie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayipp Erdogan a declarat că antrenarea de către americani a unei forţe de frontieră siriene din care fac parte miliţii kurde reprezintă “un pas îngrijorător” şi inacceptabil. Ibrahim Kalin a declarat că, în loc să înceteze să mai acorde sprijin miliţiilor kurde reprezentate de YPG (considerată de Ankara o extensie a Partidului Muncitoresc din Kurdistan, PKK, scoasă în afara legii – n.r.), aşa cum a cerut Ankara, “SUA au făcut paşi îngrijorători pentru a legitima această organizaţie şi pentru a o face să reziste în regiune. Acest lucru este imposibil de acceptat”. Ankara “va continua să lupte împotriva oricărei organizaţii teroriste, indiferent de numele ei sau felul în care se prezintă, în interiorul şi în afara graniţelor sale”, a avertizat Kalin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *