Noi tensiuni intre Lituania si Rusia

, , ,
 

Problema compensaţiilor pentru pagubele cauzate Lituaniei de ocupaţia sovietică trebuie să constituie parte a dialogului dintre Rusia şi Uniunea Europeană, a declarat marţi premierul lituanian Andrius Kubilius.

Potrivit şefului guvernului ţării baltice, citat de presa rusă, o astfel de poziţie a fost adoptată şi de comisia guvernamentală lituaniană însărcinată să solicite Rusiei compensaţii pentru “pagubele provocate de ocupaţia sovietică”. Creată în mai a.c., comisia are ca misiune elaborarea unui plan de acţiune vizând obţinerea de compensaţii din partea Rusiei pentru prejudiciile cauzate Lituaniei între 1940 şi 1991, de către fosta URSS, şi între 1991 şi 1993, de către militarii ruşi. Este indispensabil de a face ca “dialogul dintre Lituania şi Rusia asupra compensaţiilor să nu mai fie doar o problemă între aceste două ţări, ci să devină un element al dialogului dintre UE şi Rusia”, a declarat premierul Kubilius într-un interviu acordat postului de radio Lietuvos Radijas. Premierul lituanian a adăugat că “un astfel de dialog va lua mai mulţi ani, întrucât este vorba de un test care va arăta în ce punct se află Rusia, ţară care vrea să devină un stat european democratic”.
În anul 2000, Vilnius a adoptat un proiect de lege ce angajează guvernul să înceapă negocieri cu Moscova asupra despăgubirilor pentru suferinţele şi pagubele cauzate de alipirea ţării baltice la URSS în 1940. Autorii textului de lege s-au bazat şi pe rezultatul referendumului din 1994, la care 90,2% din lituanieni au susţinut ideea solicitării de compensaţii Moscovei. Prima comisie, creată în 1995, a evaluat pagubele la 23 miliarde de euro. Noua comisie creată de guvern în mai a.c. este prezidată de Terese Birute Burauskaite, director general al Centrului de cercetare a genocidului şi rezistenţei lituanienilor. Din comisie fac parte reprezentanţi ai ministerelor de interne, justiţie, culturii, precum şi ai Arhivelor naţionale ale Lituaniei, Institutului de Istorie, ai altor asociaţii şi organizaţii sociale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *