Noi tensiuni intre Irak si Turcia

, , ,
 

Turcia trebuie să nu mai primească exporturi „ilegale” de petrol din regiunea autonomă Kurdistan, în caz contrar riscând „să pună în pericol” relaţiile dintre Ankara şi Bagdad, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al guvernului irakian.
„Turcia trebuie să înceteze să accepte exporturile neautorizate de petrol”, a spus Ali Dabbagh într-un comunicat, apreciind că „exportul de petrol din Kurdistan în Turcia este ilegal”. „Prin aceste acţiuni, Turcia contribuie la contrabanda cu petrol irakian şi se plasează într-o poziţie nedorită, ca vecin cu care avem relaţii bune”, a adăugat Dabbagh. „Acestă problemă va afecta relaţiile dintre ţările noastre şi vor fi puse în pericol mai ales relaţiile noastre economice”, a avertizat el.
„Acest petrol aparţine tuturor irakienilor. Trebuie să fie exportat de guvernul federal, care-i reprezintă pe toţi irakienii, iar veniturile realizate trebuie să aparţină” aceluiaşi guvern, a încheiat Dabbagh. Săptămâna trecută, Kurdistanul, care beneficiază de o importantă autonomie faţă de Bagdad, a anunţat că a început să exporte petrol spre Turcia, provocând nemulţumirea guvernului irakian. Petrolul este trimis în Turcia, rafinat, apoi adus din nou în Kurdistan sub formă de produse petroliere.
Tensiunile dintre Turcia şi Irak s-au înteţit în ultima vreme. La sfârşitul lunii aprilie 2012, premierul irakian, Nouri al-Maliki, a declarat că Turcia este pe cale să devină un inamic în regiune încercând să domine şi să se amestece în problemele interne ale vecinilor săi. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a răspuns, acuzându-l că “se dă în spectacol”.
“Continuarea politicii sale interne şi regionale va dăuna intereselor Turciei care va deveni pentru toţi cei din regiune un stat ostil”, a afirmat Nouri al-Maliki într-un comunicat. La sfârşitul unei întrevederi la Istanbul cu liderul kurd Massud Barzani, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, sunnit, l-a atacat pe omologul său irakian, şiit, acuzându-l de monopolizare a puterii şi “egocentrism politic şi discriminare împotriva grupurilor sunnite din guvernul său”, relatează presa turcă. “Evoluţiile din Irak, nu prevestesc nimic bun”, a adăugat premierul Erdogan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.