Noi manevre energetice ruso-turce de la Marea Neagră pe Turkish Stream

, , , ,
 

Directorul Gazprom, Alexei Miller și directorul Botaș, Mehmet Konuk, la semnarea înțelegerii pentru Turkish Stream

Consiliul director al Gazprom a aprobat, luni, crearea unei companii noi de tip joint-venture cu turcii de la Botas pentru construcția terestră a gazoductului Turkish Stream, se precizează într-un comunicat al gigantul energetic rus. Membrii board-ul Gazprom au aprobat achiziția a 50% din acțiunile noii companii ce poată numele de TurkAk·m Gaz Tas·ma A.S., cu o sumă totală de 50.000 de lire turcești

O sursă din cadrul companiei a precizat pentru Tass că această companie de tip joint-venture a fost creată pe baze de paritate pentru construirea secțiunii terestre a celei de-a doua linii a gazoductului Turkism Stream pe teritoriul Turciei. Gazprom a anunțat deja o posibilă injecție financiară în gazoductul Turkish Stream de 50 de miliarde de ruble în 2017 (echivalentul a 863 de milioane de dolari. Anterior, compania rusă a preconizat o investiție de 41,92 de miliarde de ruble rusești (circa 695 de milioane de dolari) în 2017.

Pe 14 septembrie, Comitetul de Management al Gazprom a aprobat revizuirea documentelor legate de programul investițional și optimizarea costurilor pentru 2017. Ca urmare a acestor rectificări, investiția totală în acest proiect energetic se va ridica la 19,4 miliarde, cu 23,9% mai mult decât programul investițional aprobat în 2016.

Turkish Stream se vrea a fi un gazoductul menit să lege Rusia, pe sub Marea Neagră către partea europeană a Turciei și mai departe până la granița cu Grecia. Tronsolul submarin al acestuia va avea o lungime de 910 kilometri, iar cea terestră pe teritoriul Turciei va fi de 180 de kilometri. Pe data de 7 mai, Rusia a demarat construirea secțiunii subacvatice din Marea Neagră. Prima linie a gazoductului va fi destinată aprovizionării cu gaze naturale rusesști pentru piața internă a Turciei, iar cea de-a doua pentru piețele europene din sudul și sud-estul continentului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *