Nicu Popescu: Ucraina nu trebuie să-şi facă griji din cauza noii coaliţii din R. Moldova

de | iul. 17, 2019 | Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE | 0 comentarii

Ucraina nu trebuie să-şi facă griji din cauza noii coaliţii din R. Moldova, formată de blocul proeuropean ACUM şi Partidul Socialiştilor prorus, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Nicu Popescu, într-un interviu pentru portalul ucrainean „Malul stâng”, preluat de mass-media de la Chișinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că „există […]
Diplomația moldovenească încearcă să liniștească temerile Kievului
Diplomația moldovenească încearcă să liniștească temerile Kievului

Diplomația moldovenească încearcă să liniștească temerile Kievului

Ucraina nu trebuie să-şi facă griji din cauza noii coaliţii din R. Moldova, formată de blocul proeuropean ACUM şi Partidul Socialiştilor prorus, a declarat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM, Nicu Popescu, într-un interviu pentru portalul ucrainean „Malul stâng”, preluat de mass-media de la Chișinău. Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că „există mulţi factori conjuncturali şi structurali, care arată că Ucraina nu trebuie să se îngrijoreze”.

„În primul rând, majoritatea absolută a miniştrilor din Guvern pledează pentru vectorul proeuropean de dezvoltare. Partidul Socialiştilor este reprezentat de un singur ministru şi un vicepremier. De asemenea, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate a fost propus de PSRM, însă aceştia sunt candidaţi de compromis, care au fost aprobaţi inclusiv de coaliţia proeuropeană. Aceasta nu este o decizie unilaterală a Preşedintelui, ci o alegere a coaliţiei parlamentare. Pe linia armatei, continuăm dialogul cu partenerii noştri atât din UE, cât şi din America de Nord. Iar funcţia principală a Serviciului de Securitate este de a asigura funcţiile statului. Nu avem întrebări referitor la aceşti candidaţi, deoarece au fost aprobaţi de coaliţie”, a spus diplomatul.

Probleme similare

În confirmarea declaraţiei sale, Popescu a numit şi „factorul structural”: „Ucraina este situată între Moldova şi Rusia. Şi Ucraina are un nivel înalt de control referitor la ce şi cum este transportat în această parte a lumii, fie că e vorba de cireşe sau tancuri. Indiferent de cine este la putere în Moldova, niciun Guvern, oricare ar fi relaţiile sale cu Kievul sau Moscova, nu va putea ignora interesele Ucrainei”.

„Moldova are doi vecini – România şi Ucraina. Relaţiile cu ele joacă un rol central în dezvoltarea Moldovei. Avem relaţii de prietenie cu Ucraina, o istorie comună şi, deseori, probleme similare: cu conflictele nerezolvate, corupţia, contrabanda. Avem posibilităţi comune de deschidere, dorinţa de a ne integra mai profund în Europa. Am semnat un Acord de Asociere cu UE, similar cu cel al Ucrainei, avem aceeaşi zonă de liber schimb. Adică punctul de plecare este similitudinea intereselor şi paralelele din aşteptările societăţii. Avem o mulţime de evoluţii paralele în politică şi chiar guvernările ţărilor noastre s-au schimbat din aceleaşi motive: societatea vrea să trăiască fără corupţie, vrea o administrare normală, condiţii mai bune pentru afaceri pentru a plătească impozite, nu mită”, a concluzionat diplomatul. (N.G.)

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri