Nicolae Timofti: Acum nu avem conditii pentru Unire cu Romania

de | mart. 15, 2012 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susţine că, în prezent, nu există condiţii propice pentru Unirea cu România.

Candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, susţine că, în prezent, nu există condiţii propice pentru Unirea cu România.
Declaraţia a fost făcută miercuri seară, la postul de televiziune Moldova 1, răspunzând la o întrebare ce viza “testul statalităţii”, impus de Igor Dodon. “Eu răspund acum nu doar lui Dodon, ci la toţi. Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem condiţii pentru Unire cu România. Nu ştim dacă România este gata să primească o ţară atât de săracă ca Republica Moldova pentru a fi parte integră din ea. Şi acest act nu depinde doar de dorinţa Moldovei”, a spus Nicolae Timofti.
“Deputaţii m-au întrebat cum văd relaţiile externe cu partenerii strategici pe care îi avem. Unde mă uit şi unde vreau să ne îndreptăm şi vreau să ne uităm şi să ne îndreptăm cu toţii spre Europa, pentru că şi programul AIE este unul european – aspect pe care îl apreciez. Am discutat acest lucru şi cu Igor Dodon. Nu mi-a reproşat nimic, doar că mi-a amintit că avem relaţii strategice şi tradiţionale cu Rusia. Eu înţeleg, sunt realist. Noi trebuie să avem o politică deşteaptă, aceasta înseamnă relaţii bune şi cu estul şi cu vestul. Ţările mari promovează o politică mare, ţările mici trebuie să promoveze o politică deşteaptă”, a mai declarat candidatul AIE.

Igor Dodon este indecis

Partidul Socialiştilor nu a decis dacă îl va suţine pe Nicolae Timofti, a declarat miercuri liderul PSRM Igor Dodon. Dodon a spus presei că, pentru a lua o decizie finală, mai are nevoie de o întâlnire cu Timofti pentru a pune la punct mai multe subiecte. „Au mai rămas subiecte de discutat. Mâine (n.rd. – joi) vom mai avea o întâlnire, pentru ca spre finele zilei să luăm decizia finală”, a afirmat Dodon.
El a adăugat că în cadrul discuţiilor au fost abordate o bună parte din subiecte ce ţin de integritatea teritorială a ţării, politica internă, perspectivele Republcii Moldova de colaborare în Est şi în Vest. Dodon a precizat că nu a solicitat de la candidatul AIE nicio garanţie, dar mai are nevoie să se consulte cu activul partidului.
De asemenea liderul socialiştilor a făcut publice şi detalii cu privire la întâlnirea pe care a avut-o în dimineaţa zilei de miercuri cu preşedintele PCRM Vladimir Voronin. „Am vrut să vedem opinia lor pe mai multe subiecte, inclusiv cele ce ţin de eventuale alegeri anticipate. După întâlnire, au apărut unele întrebări. Nu am avut discuţii despre alegerea preşedintelui, iar după întâlnire am tras o serie de concluzii pentru viitorul partidului”, a opinat Dodon.

Situaţie gravă, Godea nu vrea să voteze

Deputatul neafiliat Mihai Godea a anunţat că nu va participa la alegerile prezidenţiale, iar motivele le va expune joi, înainte de şedinţa în plen a Parlamentului. Decizia a fost luată, miercuri, în urma şedinţei extraordinare a conducerii Partidului Acţiunea Democratică, unde s-a decis poziţia PAD vizavi de candidatura lui Nicolae Timofti la preşedinţia Republicii Moldova.
Alegerile prezidenţiale vor avea loc vineri, 16 martie. Unicul candidat, Nicolae Timofti, are nevoie de 61 de voturi pentru a fi ales. 58 de deputaţi ai AIE au semnat în susţinerea candidatului. Grupul socialiştilor, din care fac parte 3 deputaţi, nu şi-a anunţat încă opţiunea.
Candidatul la preşedinţie, Nicola Timofti, îşi va prezenta pe 16 martie, în cadrul şedinţei speciale a Parlamentului, înainte de alegeri, viziunea asupra activităţii instituţiei prezidenţiale în implementarea programului de guvernare, a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele Comisiei speciale pentru organizarea alegerilor, Tudor Deliu. Discursul candidatului ar putea dura până la jumătate de oră sau mai mult, după care deputaţii îi vor putea adresa întrebări. Apoi şi liderii fracţiunilor parlamentare vor susţine discursuri. Şedinţa va începe la ora 15.00. Procedura de votare nu va depăşi 2 ore.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *