Netanyahu, sprijinit de Trump, acuză vânatoarea de vrăjitoare

, ,
 
Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat perspectiva de a fi inculpat pentru corupţie, calificând-o drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi un plan al adversarilor săi de a înlătura de la putere guvernul său de dreapta, informează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Netanyahu a declarat că este ţinta unei campanii de calomnie fără precedent şi a dat asigurări că în final nu va rămâne nimic din toate aceste acuzaţii împotriva lui.

Atac politic

“Stânga ştie perfect că nu poate să ne învingă la urne şi atunci, de trei ani, ea duce o vânătoare de vrăjitoare fără precedent pentru a da jos guvernul de dreapta pe care îl conduc şi a instala în locul lui guvernul stângist al lui Lapid şi Gantz”, a spus el. Premierul israelian a afirmat, de asemenea, că intenţionează să rămână în funcţia de premier “mulţi ani de acum încolo”.

Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei, şi centristul Yair Lapid au anunţat săptămâna trecută că au format o alianţă în scopul câştigării alegerilor legislative anticipate din 9 aprilie şi că, în caz de victorie, vor asigura împreună, prin rotaţie, funcţia de premier.

Benjamin Netanyahu a făcut aceste declaraţii într-o intervenţie televizată, după ce a fost informat că procurorul general al Israelului intenţionează să-l pună sub acuzare pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

Ofensivă juridică

Ministerul Justiţiei a comunicat că procurorul general Avichai Mandelbilt l-a informat pe premier despre decizia sa, care nu este definitivă, şi despre posibilitatea de a da explicaţii înainte de demersul oficial. Inculparea efectivă depinde de rezultatul unei audieri, care va avea loc probabil după alegerile generale din 9 aprilie. Netanyahu va avea ocazia să îl convingă pe procurorul general să nu îl trimită în faţa instanţei, în trei dosare de corupţie, care includ acuzaţii de mită, fraude şi abuz de încredere.

Printre altele, în “dosarul 4000” – nume de cod dat de anchetatori – este vorba despre asigurarea unei imagini favorabile a lui Netanyahu pe site-ul de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care este posibil să fi adus grupului de telecomunicaţii Bezeq sute de milioane de dolari.

Alegeri strategice

Benjamin Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, încearcă să obţină al patrulea mandat de prim-ministru, după 13 ani la putere. El a negat deja toate acuzaţiile, iar partidul său, Likud (de dreapta) a acuzat “persecuţia politică”.

Deşi era aşteptată de câteva săptămâni, confirmarea intenţiei procurorului general cu numai 40 de zile înainte de alegerile anticipate poate influenţa în mod decisiv rezultatul votului, apreciază agenţiile internaţionale de presă.

Sprijin american

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este “dur, inteligent, puternic”, a declarat preşedintele american Donald Trump, în marja summit-ului de la Hanoi, relatează AFP, citată de KARADENIZ PRESS. “Pot să spun că el (Benjamin Netanyahu – n.r.) a făcut o treabă excelentă în calitate de premier” al Israelului, a spus liderul de la Casa Albă.

Afirmaţiile preşedintelui Donald Trump la Hanoi vin la câteva zile după prezentarea, cu uşile închise, de către Jared Kushner, ginere şi consilier al preşedintelui SUA, a extrem de aşteptatei propuneri de pace americane pentru Orientul Mijlociu. Aceasta urmează să fie prezentată oficial după alegerile din Israel.

“Toată viaţa mea am auzit spunându-se că cel mai dur dintre toate acordurile, atunci când se vorbea de acorduri dificile, ar fi menţinerea păcii între Israel şi palestinieni”, a spus Donald Trump la Hanoi. “Ei spun că este un acord imposibil. Mi-ar plăcea să îl obţin. Vom vedea ce se va întâmpla”, a adăugat el. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *