Netanyahu, promisiuni electorale radicale

, , ,
 
Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul-israelian-Benjamin-Netanyahu-este mulțumit-de-relația-cu-liderul-de-la-Casa-Albă-Donald-Trump

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis, sâmbătă, anexarea coloniilor israeliene din Cisiordania dacă va obţine un nou mandat după alegerile legislative de săptămâna viitoare, relatează mass-media de la Ierusalim, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

Într-un interviu pentru Channel 12 News, acordat cu trei zile înaintea alegerilor de marţi, Netanyahu a fost întrebat de ce nu a extins suveranitatea Israelului asupra coloniilor din Cisiordania, cum a procedat Israelul în urmă cu mulţi ani în cazul Ierusalimului de Est şi Platoului Golan.

Generația Netanyahu

“Cine spune că nu vom face asta? Discutăm despre acest lucru. Întrebaţi dacă vom trece la faza următoare? Răspunsul este da, vom trece la faza următoare. Voi extinde suveranitatea Israelului”, a spus Netanyahu, conform mass-media.

Netanyahu, care a dominat politica israeliană timp de o generaţie, luptă pentru supravieţuirea politică împotriva lui Benny Gantz, un fost şef de Stat Major al armatei israeliene. Actualul premier l-a acuzat pe Gantz că ar putea să pună în pericol siguranţa Israelului prin concesii teritoriale în faţa palestinienilor.

Coloniile din Cisiordania reprezintă unul dintre cele mai “încinse” subiecte în eforturile de restartare a discuţiilor de pace israeliano-palestiniene. În prezent, în Cisiordania locuiesc peste 400.000 de israelieni şi aproximativ 2,9 milioane de palestinieni.

Precedentul Golan

Preşedintele american Donald Trump a afirmat anterior că ‘este timpul’ ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu ocupat şi anexat de acesta de la Siria în urma Războiului de Şase Zile din 1967. Anunțul vine după o altă decizie istorică a SUA în ceea ce privește mutarea ambasadei Israelului de la Tel Aviv la Ierusalim.

‘După 52 de ani, este timpul ca Statele Unite să recunoască deplin Suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, care sunt de o importanţă strategică şi de securitate crucială pentru Statul Israel şi Stabilitatea Regională!’, a scris preşedintele american într-un mesaj pe Twitter.

‘Într-o perioadă în care Iranul încearcă să folosească Siria ca o platformă pentru a distruge Israelul, Preşedintele Trump recunoaşte cu îndrăzneală suveranitatea israeliană asupra Înălţimilor Golan. Îţi mulţumim, preşedinte Trump!’, a transmis, într-o primă reacţie, Benjamin Netanyahu, pe reţelele sociale.

Netanyahu a evocat posibilitatea ca SUA să recunoască suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan cu prilejul primei sale întâlniri cu Trump la Casa Albă, în februarie 2017.

La mijlocul lui noiembrie, SUA au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluţii a ONU ce considera anexarea israeliană a Înălţimilor Golan drept ‘nulă şi neavenită’. Singurul stat care a mai votat împotriva acestei rezoluţii a fost Israel.

Axa Moscova-Damasc

Poziția Moscovei asupra apartenenţei înălțimilor Golan din Siria rămâne neschimbată. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat ziarului egiptean Al-Ahram. „Ne orientăm constant pe Rezoluția 497 din 17 decembrie 1981 a Consiliului de Securitate al ONU, conform căreia decizia Israelului de a-și stabili legile, jurisdicția și administrația în această parte a Siriei este nevalabilă și nu are forță juridică internațională”, a spus Lavrov.

El a menționat că majoritatea covârșitoare a membrilor comunității mondiale aderă la aceeași abordare.

Secretarul general al Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a spus că Statele Unite zguduie ordinea mondială, fundamentele căreia ele însele au creat-o. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *