Negocierile UE-Turcia, ”într-un punct mort”. Ankara se depărtează din ce în ce mai mult de UE.

, , , ,
 
Erdogan, supărat pe Uniunea Europeană

Erdogan, supărat pe Uniunea Europeană

UE a constatat marţi că negocierile de aderare cu Turcia sunt ”efectiv într-un punct mort’, în timp ce ţara “se îndepărtează din ce în ce mai mult” de blocul comunitar, potrivit concluziilor unei reuniuni care a avut loc la Luxemburg şi la care au participat miniştrii afacerilor externe din UE, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ”Consiliul UE notează faptul că Turcia se depărtează din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană. Negocierile de aderare a Turciei se află deci într-un punct mort”, se afirmă în documentul adoptat la încheierea discuţiilor celor 28 asupra perspectivelor de extindere ale UE.
În document se precizează că “niciun capitol nou nu poate fi avut în vedere pentru deschidere sau închidere şi nicio altă activitate de modernizare a uniunii vamale UE-Turcia nu este prevăzută”.
Aceste concluzii sunt echivalente cu cele din ultimul raport de evaluare al Comisiei Europene privind ţările candidate la aderare, publicat în aprilie, când executivul UE a exclus deja orice deschidere a unui nou capitol în discuţiile privind aderarea Turciei la UE.
Relaţiile dintre UE şi Turcia au devenit foarte tensionate de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016 şi măsurile represive împotriva opozanţilor şi a jurnaliştilor care au urmat puciului eşuat

Raport critic

Turcia se îndepărtează rapid de pe calea aderării la Uniunea Europeană, indica în urmă cu câteva săptămâni comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, după publicarea celui mai critic raport de până acum al Bruxellesului faţă de alunecarea acestei ţări spre autoritarism, transmite Reuters. Deşi învelit într-un limbaj diplomatic, raportul din acest an al Comisiei Europene privind progresele de aderare ale Turciei acuză Ankara de reprimări masive şi disproporţionate în urma tentativei eşuate de puci din iulie 2016.
Documentul avertizează că anii de progrese spre atingerea standardelor europene în materie de drepturi ale omului, libertate de exprimare şi stat de drept sunt pe cale de a fi pierduţi şi că Turcia a înregistrat o slăbire a democraţiei odată cu întărirea puterilor prezidenţiale.
Turcia ‘continuă să se îndepărteze cu paşi uriaşi de Uniunea Europeană, mai ales în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale’, a declarat comisarul european Johannes Hahn, într-o conferinţă de presă după publicarea raportului. ‘Comisia a chemat în repetate rânduri Turcia să inverseze această tendinţă negativă cu titlu de prioritate şi formulează foarte clar recomandările sale în acest domeniu în raportul de astăzi’, a menţionat Hahn.

Solicitări comunitare

Documentul cerea de asemenea Ankarei să ridice starea de urgenţă care le permite preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi guvernului său să ocolească parlamentul în adoptarea de noi legi şi să suspende drepturi şi libertăţi cetăţeneşti. Raportul CE aminteşte că, de la introducerea stării de urgenţă, peste 150.000 de persoane au fost arestate, 78.000 încarcerate şi 110.000 de funcţionari publici au fost demişi. Potrivit autorităţilor turce, în jur de 40.000 dintre aceştia au fost repuşi în funcţii.
Guvernul de la Ankara afirmă că măsurile de securitate sunt necesare din cauza serioaselor ameninţări cu care se confruntă Turcia, stat membru NATO, care împarte frontiere terestre comune cu Irak şi Siria.
Turcia a început negocieri de aderare la UE în 2005, la 18 ani de la momentul depunerii cererii. După ce o serie de probleme, mai ales cea a Ciprului şi opoziţia Germaniei şi Franţei faţă de o aderare a Turciei, au încetinit negocierile, acestea au intrat în blocaj din 2016.

Singura variantă

Limbajul oficialior turci față de UE diferă în funcție de interesele politice interne și regionale. Pe fondul recentei campanii electorale, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a adoptat o poziție dură și a respins orice altă opţiune în afara aderării la Uniunea Europeană, respingând propunerea franceză de “parteneriat” cu blocul comunitar.
Erdogan a subliniat, într-un interviu publicat acum câteva săptămâni, că UE trebuie “să-şi ţină promisiunile făcute” Turciei, reproşându-i că “blochează accesul la negocieri şi lasă să se înţeleagă că lipsa progresului din negocieri ţine de Turcia”. “Nu este corect, la fel ca faptul că unele ţări din UE ne propun alte opţiuni decât aderarea”, a spus preşedintele turc.
La începutul lui 2018, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a propus lui Erdogan, pe care l-a primit la Paris, un “parteneriat” cu UE, “în lipsa unei aderări”. La rândul său, președintele turc a insistat că “vrem aderare deplină la Europa. Alte opţiuni nu ne satisfac”.
Acesta a amintit de asemenea rolul cheie jucat de Turcia în problema migraţiei, şi anume în “oprirea migranţilor care vin din Orient către Europa” şi pentru “garantarea stabilităţii şi securităţii în Europa”. “Depunem mari eforturi pentru combaterea organizaţiilor teroriste cum sunt PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan), YPG (miliţia kurdă din Siria Unităţile de apărare a poporului) şi Statul Islamic”, a mai adăugat preşedintele Turciei, citat de mass-media. (M.B)

1 răspunde
 1. Andrei
  Andrei says:

  Dar UE vrea apropierea de Turcia? Au lasat Turcia sa se descurce singura cu milioanele de migranti din Siria si Irak, si acum se pling ca Turcia “se departeaza”???
  Dar sa duci tratative de aderare mai mult de 50 ani este oare normal?
  Este un rezultate previzibil.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *